В България вече работи електронна платформа за търговия на фирмени дългове, съобщиха от фирмата, разработила сайта СИС ООД.

В платформата могат да се регистрират фирми, които имат корпоративни вземания, но не могат да си получат парите. Обикновено фирмите се опитват сами да решат проблема си с дълга, но тъй като не са експерти, затъват в юридически  проблеми. Освен това, вижданията за цените на вземанията  коренно се различават при купувачите и продавачите, обясниха от фирмата. До 80% от парите си може да върне един заемодател, ако успее да продаде дълга си навреме, смятат от там.

По данни на Българската стопанска камара към 2011 г. общите задължения на фирмите у нас са над 160 млрд. лв., а само междуфирмената задлъжнялост е 110 млрд. лв., като около 40% от тях са просрочени, съобщиха още от СИС ООД.

Всички дългове с просрочие над шест месеца са критични за събиране. Колкото по-рано се продаде едно вземане на специалисти по събиране, цената му е по-висока. При дългове със забавяне над 3-4 години, шансът да се получат парите е минимален и реално те се превръщат в несъбираемо вземане. С най-голям шанс да се съберат са вземанията, по които още няма съдебно решение. Дълговете, по които още не е настъпил падеж,  също могат да бъдат продадени, ако заемодателят се нуждае спешно от пари.

Комисионата за реализирани сделки до 31.07.2013 г. е 0.5% от реализираната цена и минимум 50 лв. Годишната такса за търговия на платформата на регистрирана до 31.07.2013 г. фирма е в размер на нула лева.

Регистрираните купувачи са фирми, които и досега са  изкупували банкови вземания.

Прочетено: 2017