16 млн. лева има във фонда, гарантиращ вземанията от служителите при фалит на работодатели. Този коментар направи депутатът от БСП Георги Гьоков в ефира на TV7 по повод приетите на първо четене промени в Закона за гарантиране вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя.

По изчисленията на „червения” депутат през последните 8 години от фонда за гарантиране на вземанията на служителите са платени общо 6 млн. лева. На фона на натрупаните във фонда средства, промяната няма да бъде проблем, убеден е той.

Георги Гьоков допълни още, че към момента има 24 фирми, започнали процедура по несъстоятелност в цялата страна. Поисканите от служители им вземания са в размер на общо 367 хил. лева.

Една от промените в закона, приети вчера, се отнася до броя начислени, но неизплатени заплати на служителите. В момента те са 3, но след приемането на промените ще станат шест. Мотивът за това увеличение, дългият период, който отнема обявяването от съда на несъстоятелност на една фирма, обясни Гьоков, цитиран от пресцентъра на БСП. Едва след произнасянето от съда, работещите могат да подават заявления за изплащане на забавените заплати. 

"Това, че работодателите не обявяват несъстоятелност, когато това се налага, не означава, че трябва да се лишават работниците", допълни още той.

Промените в закона бяха приети, макар и със становище от страна на Министерството на финансите, в което ведомството изрази своите опасения от злоупотреби. Увеличеният брой заплати може да обезкуражи хората да търсят работа, смятат още от ведомството.

За да бъдат избегнати злоупотребите в промените е предвидено увеличен срок за дейност на фирмите, за да може фондът за гарантиране на вземанията на служителите да има задължения за покриване на заплати. Срокът вече е 12 месеца, вместо сегашните 6 месеца, уточни още Георги Гьоков.

Прочетено: 1835