В проекта за актуализация на бюджета се предвижда един процент ръст на икономиката за тази година. Това е почти два пъти по-малко от записаното в сегашния Закон - 1,9 на сто. Финансовата и фискалната стабилност на държавата ще се запазят, посочват от Министерството на финансите. 

200 милиона лева се предвиждат след промяната в Закона за бюджета за разплащане на задължения към бизнеса. 160 милиона от тях - за погасяване на просрочия в министерствата на отбраната, на вътрешните работи и на правосъдието. Повече пари от предвиденото ще има и за земеделските производители и Министерството на здравеопазването. Квотата на работодателите за ваучери за храна за тази година се увеличава от 160 на 200 милиона лева според предложения проект за актуализация на бюджета. Около 555 милиона лева по-малко от първоначално записаните се очаква да бъдат събрани от Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" до края на годината.

От финансовото министерство съобщиха, че министерствата и ведомствата искат допълнителни 500 милиона лева, но не всичките им очаквания могат да се удовлетворят. Затова те сами трябва да определят кои разходи са най-наложителни и да ги сведат до оптималния им размер.

В новия бюджет се очаква дефицит от 2% вместо заложения миналата година 1,3 на сто, пише още в документа. Тази промяна е законова и не нарушава европейските изисквания, уточняват от финансовото министерство. Промяната в дефицита води и до промяна в очаквания държавен дълг, който може да се поеме до края на годината. Заради нуждата от буфер във фискалния резерв се предлага допълнитело финансиране с дълг до един милиард лева, без да се надхвърля лимитът от 14 милиарда и 600 милиона лева до края на 2013-а. В мотивите към Закона за изменение на Закона за бюджета пише, че с актуализацията ще се запазят финансовата и фискалната стабилност на държавата.

Прочетено: 1675