Промените в Закона за обществените поръчки, свързани с подизпълнителите, както и премахването на повече от бариерите пред малките фирми при участието им в поръчките, са сред основните изменения в закона, на които заместник министър-председател по икономическото развитие Даниела Бобева държи най-много, предаде БТА. Тя направи този коментар пред журналисти, след като представи промените в закона на съвместно заседание на икономическата и бюджетната парламентарни комисии.

"Не може да не се разплащаш с подизпълнители и да отиваш да печелиш друга поръчка", заяви вицепремиерът. Обмисля се и ограничение да се наемат за подизпълнители, свързани със спечелилата компания фирми.

Според нея колкото повече бариери пред участието на малките и средни фирми се премахнат, толкова повече ще им се даде глътка въздух да оцелеят. Бобева изрази мнение, че оборотът, като ограничение за участие в обществени поръчки, не присъства масово в другите страни от ЕС. "Когато се оценява финансовото състоянието на фирмите, може да се поиска като ограничение друга информация, например размер на капитала", допълни тя.

Обмисля се и ограничение, офшорни фирми да нямат право да участват в обществени поръчки. Според Бобева в последните години само две публични компании са спечелили търгове за възлагане на работа за сериозни суми. Обсъдено е било и създаването на извънсъдебен орган за решаване на спорове във финансовия сектор с работно име Помирителна комисия за спорове във финансовия сектор.

Прочетено: 1884