Европейският съюз може да въведе нови правила за дългосрочно резервиране на мощностите на газопроводите от 1 ноември 2015 г., съобщава агенция Platss, позовавайки се на свои източници.

Проектът за тези правила на Европейския съюз, целящ да направи дългосрочните продажби на газ по-прозрачни може да бъде приет като закон в края на септември, е заявил източникът на агенцията от Европейската комисия. Той  е разработен в рамките на третия енергиен пакет вече е преминал през проверката на Съвета на ЕС. Източник от Европейския парламент е казал пред Platss, че депутатите не смятат да възразяват.

Правилата ще бъдат променени от 1 ноември 2015 г. и включват изискване към всички оператори на газотранспортни системи в ЕС да предлагат възможности за дългосрочно (15 г.) резервиране на част от мощностите на газопроводите на годишен аукцион от 16 март 2016 г.

Сега Русия и ЕС обсъждат техническите възможности за предоставяне на част от мощностите на газопровода OPAL, за да може да бъде изваден от третия енергиен пакет. Газопроводът OPAL е с мощност от 36 млрд.куб.метра и приминава от Грайфсвалд до Олбернхау, Германия, съединявайки новата трансбалтийска магистрала на "Северен поток" с по по-рано съществуващите газотранспортни връзки. Русия и Германия искат да постигнат по-поносими правила в рамките на третия енергиен пакет на ЕС, които да позволят на "Газпром" за запълни тази тръба с повече от половината от мощността й. Работна група води преговори за изключване от нормите на третия енергиен пакет, припомня РИА Новости.

Русия продължава и преговорите по получаване от ЕК на статут на трансгранична европейска мрежа и по проекта "Южен поток" и разчита, че допълнителен фактор в полза на такова решение ще е, ако участниците в газопровода дадат статут на национални проекти на участъците, които преминават през територията старните им. Трябва да припомним, че в този си част лобистите на газопроводът "Южен поток"  бележат успех.

 

Прочетено: 1937