Според КНСБ може да има по-напрегнато събиране на пари от акцизи от така наречените контрабандни стоки, а според работодателите част от проблема с бюджета са просрочените плащания към бизнеса и невърнатото ДДС, което също спъва реалните сметки при актуализацията на бюджета. Това казаха в студиото на "Денят започва" президентът на КНСБ Пламен Димитров и заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев.
 
"Нормално е да се актуализира бюджета, когато има смяна на властта. За съжаление ние не виждаме промяна на политиката в тази актуализация. Техническите причини за актуализацията на бюджета на всички са ясни вече и не смятам, че трябва да се оспорват. Актуализация трябва да има, въпросът е каква", коментира Димитров. "Ние питаме кои са тия 160 милиона за разплащане с бизнеса, какво точно се разплаща с бизнеса в тези министерства, които бяха цитирани вече. По-голямата беда е всъщност, че ние не виждаме напрегнати изпълнение на обещанията на Орешарски и г-н Чобанов по събирането на парите, акцизите най-вече, от така наречените контрабандни стоки. Ние смятаме, че могат да бъдат събрани едни поне 100-150 милиона минимум, и то специално от акцизните стоки, които да бъдат ориентирани в един допълнителен социален пакет, който ние предложихме на правителството още миналата седмица", добави още той.
 
Колев от своя страна обясни от къде идват тези задължения и съобщи, че цитираната сума от 160 милиона лева всъщност не са единствените задължения към бизнеса.
 
"За нас е съществено това, че в тази актуализация се предвижда разплащане с бизнеса. Тези 160 милиона могат да не изглеждат голяма сума, но просрочието е твърде продължително при разплащането с тези суми - ако видите данните те са от една година. Това са по изпълнени вече обществени поръчки преди всичко към бюджета, освен това има и едни допълнителни около 160 - 180 милиона лева, които се дължат от общините", заяви той. "По-сериозният проблем е ДДС. Първо има абсолютна неяснота колко е невърнатото ДДС - появяват се цифри от 250 до 780 милиона, това три пъти разлика, която разбира се диктува различни решения, включително и за актуализацията на бюджета", коментира още Камен Колев.

Прочетено: 2545