Само четири сектора в последните няколко години у нас бележат ръст в развитието си и почти не са повлияни от икономическата криза, сочи анализ Национална стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия.
Това са автомобилостроенето (стотина предприятия, които произвеждат само компоненти за автомобили), информационни технологии, филмовата и телевизионна продукция, научната и развойната дейност, предаде БТА.

Днес в МИЕ се проведе първото заседание на Консултативния съвет за развитие на малките и средни предприятия, на което бе представен и проектът за Национална стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия - 2014-2020 година.

"В България фалитите в последните години са над 100 000. Оттук нататък предложенията за подобряване на икономическия климат ще идват от бизнеса, а не от държавата", каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

От МИЕ припомниха, че производителността на труда в България е една от най-ниските в ЕС, затова е необходимо да има предприятия, които да създават заетост. 

У нас има по-малко от нужните предприятия в конкретни сектори, които са по-производителни от други, затова предстои преструктуриране на секторите в страната.

За да се стигне средното ниво на производителност в ЕС, на България са необходими още над 4000 малки и средни предприятия и 57 хил. заети със съответната квалификация.

Според представената стратегия търговията на дребно у нас е най-масовият сектор, заема почти една трета от предприятията в страната. 

За сметка на това липсват високо-технологични производства. 

Секторите в промишлеността, които у нас отчитат недостиг на предприятия, са металостроене, машиностроене, автомобилостроене. 

Научната и развойна дейност, която е представена от около 200 предприятия, е най-високо производителния сектор в страната и най-близък до средната производителност на труда в ЕС. 

Въпреки това у нас няма сектор, който да надвишава средната производителност на труда в ЕС. Според последния анализ на ЕС България вече не е последна в нито една област,но е предпоследна в три - иновации, околна среда и стъпване на външни пазари. 

В първата десетка сме по напредък в предприемачеството, администрацията и държавните помощи.

В момента страната ни разчита основно на износ на суровини - основно метали, храни и петролни продукти. 

Производството на храни и облекло са най-масовите промишлени сектори, с най-голяма заетост, както и фармацевтиката, която е представена от около 50 предприятия. 

Най-големият недостатък в достъпа до финансиране е делът на изгубените вземания.

Прочетено: 2578