Президентът Росен Плевнелиев обяви, че е подписал указ, с който връща за повторно разглеждане в парламента някои текстове от актуализацията на Закона за държавния бюджет. „Категорично не приемам опитите да се спекулира с нашите съграждани, които са в тежко материално положение. Да се спекулира, че едва ли не, само това е целта на актуализацията на бюджета. Искаме да знаем повече за всички разходи и за предвидения нов дълг", каза държавният глава. „Против съм, ако кредит от 1 милиард се използва за финансиране на текущи разходи“, допълни Росен Плевнелиев.

По думите на държавния глава, той е против не самото теглене на този кредит, а затова за какво ще бъдат използвани тези средства. Президентът подчерта, че подкрепя отпускането на 40 млн. лв. за уязвимите групи. "Най-ярката липса в актуализацията е по отношение на общините. Законът не отговаря с кой бизнес ще се разплаща държавата. Надявам се НС да разпише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса“, подчерта Плевнелиев. В частта разходи на бюджета се коригира само резервът за непредвидените и неотложни разходи. Това означава, че правителството може да изхарчи разходите за каквото и да е. Коректният подход е разходите да са публични и прозрачни и да се знае за какво ще се изразходват парите, посочи президентът Росен Плевнелиев.

"Очаквам правителството да подобри работата на приходнитеадминистрации“, отбеляза още Плевнелиев.

Пълният текст на мотивите на държавния глава за ветото е публикуван по-долу.

Позиция на изпълнителния председател на БСК за актуализацията на бюджета и заемането на външен дълг можете да видите тук: Божидар Данев: Икономиката заработва до година, ако държавата е добър платец

Прочетено: 1655