Глад за IT специалисти и педагози се задава в следващите две години, алармират браншови организации. До 2015 година се очаква да се пенсионират около 6000 учители. IT индустрията в България пък ще се нуждае от над 20 000 компютърни специалисти.

На фона на нуждите на бизнеса обаче почти половината от българските студенти са се ориентирали в съвсем друга посока. 41% от младите учат право, икономика, администрация и управление, сочи анализ на просветното министерство. „Има недостиг на кадри в педагогиката, търсят се специалисти в инженерните и компютърните науки, както и в здравеопазването", обяснява образователният министър проф. Анелия Клисарова.
Недостиг

Над 20 000 души ще са нужни на IT индустрията в България през 2015 година, съобщиха от Българската асоциация на софтуерните компании. И в момента има недостиг на работна ръка в бранша. За да може да се преодолее дефицитът, висшите учебни заведения у нас трябва да започнат да произвеждат тройно повече специалисти. Сега те обучават по 2000 на година, а бизнесът се нуждае от 6000. В следващото десетилетие печалбите на софтуерната индустрия ще възлизат на 1,8% от брутния вътрешен продукт, което означава, че ще достигне 1,7 млрд. лв. За да могат да се подготвят повече компютърни спецове трябва да се промени системата на обучение в училище, смятат още специалистите. Според тях часовете по математика, особено в езиковите и професионалните гимназии, са недостатъчни. Сега математика в тези школа се учи два-три пъти в седмицата, което е крайно недостатъчно за усвояване на тънкостите на предмета, с който се кандидатства информатика

Прочетено: 2269