От 1 октомври влизат в сила нови, по-високи такси на столичното летище. Досегашната тарифа за проверка на пътниците на терминал 2 ще се вдигне от 1 на 8 евро. Цената ще продължава да се изменя, като от април 2014 г. ще достигне 10.20 евро. Тази такса се плаща от авиокомпаниите на летището и няма да се отрази пряко на цените на билетите.

Промените са вписани в допълнението на Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване, качени в портала за обществени консултации. Като най-голям аеропорт у нас летище София може да решава самостоятелно размера на своите тарифи. Броят на пътниците годишно надхвърля 5 млн. души, става ясно от текстовете. От 1 юли са влезли в сила и отстъпки за кацането на самолетите, вариращи от 3 до 10%.

Пак от 1 юли е трябвало да започнат да действат и новите цени за такса сигурност. Те обаче са били оспорвани от "България Ер". Столичният аеропорт е провел нови консултации с авиопревозвачите, след което е било постигнато съгласие за размера на таксата. Промените се одобряват от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", а влизат в сила с решение на Министерския съвет.

Прочетено: 2127