За последните три години министерството на финансите е платило над 80 млн. лв. лихви за невъзстановен навреме ДДС.

Това сочи анализ на Министерството на финансите, публикуван на интернет страницата на ведомството.

В него се посочва, че за 2012 г., в резултат на неспазване на законоустановените срокове за възстановяване на ДДС по справки декларации с проверки и ревизии, включително и по отменени ревизионни актове (ДДС и други данъци) за 2012 г. държавата е изплатила лихви за забава от държавния бюджет в размер на 41,2 млн. лева.

Анализът посочва, че за 2011 г. са изплатени лихви заради забавен ДДС в размер на 28,6 млн. лева, а за 2010 г. - 17,4 млн. лева.

От финансовото ведомство препоръчват НАП да следи по-стриктно за повишаване на ефективността и спазване на сроковете по възстановяване на ДДС.

Друга препоръка е въвеждане на принцип на възстановяване на ДДС по поредност на подадените справки декларации с деклариран ДДС за възстановяване. Предвижда се прави ежемесечен анализ на структурата на невъзстановения ДДС и причините за неговото невъзстановяване, а информацията колко ДДС е възстановен да се публикува всеки месец на интернет страницата на Министерството на финансите. Възстановяването на ДДС да се контролира всеки ден, препоръчват също от МФ.

Прочетено: 1911