"Намираме се в ситуация на застинала икономика". Това каза министърът на финансите Петър Чобанов по време на обсъждането на ветото на президента върху актуализацията на Бюджет 2013.

„Намираме се в ситуация на застинала икономика, дори в номинално изражение. Номиналното нарастване е само 0,6 процента. Това се дължи на прогонването на инвеститори, на административен натиск и контрол, генериране на сериозни задължения и просрочия от страна на държавата. В последните 4 години липсваха реформи”, подчерта министърът.

„Намираме се в бюджет, който продължава тенденцията за провеждане на политика, която стопира всякакви възможности за растеж. Създадена е илюзия за фискална дисциплина, дефицитът през 2010 г. е в размер на 2,8 милиарда лева”, каза още Чобанов.

„Намираме се в ситуация на неплащане навреме на бизнеса, натрупване на просрочия, включително на данъци и ДДС, спрени плащания към чуждестранни инвеститори и компании, с което България е заличена от инвестиционната карта на Европа", заяви Петър Чобанов. „Публикувани са задълженията на общините, както и редица други показатели, засягащи финансовата дисциплина на общините. Данните за второто тримесечие ще бъдат публикувани в края на август", обясни той.

Освен това, ще се създаде Дирекция „Фискален контрол". "Това е реформа, която в Румъния е направена отдавна, но ние в последните 4 години не сме се вслушали в тази добра практика", обясни Чобанов. „Направихме работна група с бизнеса за предложения за намаляване на административната тежест", каза още той.

„Ще създадем нова позиция в НАП – трети заместник-изпълнителен директор, с ресор „събиране", каза министърът. „Повишихме прозрачността и отчетността по просрочените задължения по отношение на ДДС. Анализът показва ясни слабости в процеса през последните 4 години – неспазване на законоустановените срокове за възстановяване на ДДС; възстановяване на ДДС в по-малък размер в края на годината за по-добър резултат във фискалната политика; липса на информираност на данъчно задължените лица. Как да имаме добра събираемост, как да имаме фискална дисциплина?", коментира Чобанов.

Прочетено: 1750