От резерва за неотложни нужди след актуализацията на бюджета 8 милиона ще отидат за Националния план по заетост. Това заяви пред "Стандарт" шефката на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова (БСП). Парите ще помогнат на 32 000 души да получат работа. Става дума за хората, които ще отпаднат до края на годината от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", поясни Нинова.

Управляващите очакват и да заработи Програмата за младежка заетост. Чрез нея 71 000 безработни, регистрирани в Бюрата по труда, ще могат да започнат първата си работа.

Още миналия месец парламентът прие на второ четене мерки за борба с младежката безработица. Промените в Закона за насърчаване на заетостта получиха подкрепата на всички парламентарни групи. Работодателите ще бъдат стимулирани да наемат млади хора на първо работно място. Държавата ще поема част от разходите от издръжката им за период от 6 до 18 месеца. За първите шест месеца ще са 30% от разходите, за следващите шест месеца - 50% и за последните шест месеца - 75%.

Прочетено: 2063