„Ще поискаме да бъде спряно наливането на средства в държавни фирми като БДЖ и НЕК“, каза зам.-председателят на БСК Камен Колев.

Невъзможно е да бъде увеличена минималната работна заплата за 2013 г. Очакваме много слаб икономически растеж от 0,7% или 0,8%, който не позволява сериозни социални харчове. Това каза зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев в ефира на Bulgaria On Air.

По думите му едно увеличение на заплатата с 10% - от 310 лева на 340 лева, както настояват синдикатите, ще удари малките и средни фирми и може да ги доведе до предфалитно състояние.

„Необходимо е отделните браншове да се договарят за по-високи минимални заплати. Сега има такива браншове, в които минималната заплата е по-висока от 310 лева, но това са предимно експортно ориентирани фирми, а те могат да си го позволят. Няма как в момента това повишение да бъде наложено за всички сектори“, каза Колев.

Той посочи, че ефективността на публичните разходи в България е два пъти по-ниска от водещите страни в света. „Нашето основно искане ще бъде да не се наливат допълнително пари в държавни фирми като БДЖ и НЕК“, категоричен е Колев.

Вижте повече във видеоматериала!

Прочетено: 2520