Ръководството на НЗОК очаква дефицит от 108 милиона лева до края на годината и предлага Народното събрание да актуализира бюджета на касата. Изпълнението на бюджета на НЗОК за здравноосигурителни плащания към края на август очертава прогнозен недостиг на средства към 31 декември 2013 г. в размер на общо 108 041 674 лева, съобщи управителят д-р Румяна Тодорова.

Дефицитът идва от това, че към края на миналия месец изпълнението на разходите значително надвишава изпълнението на приходите. Към 31 юли приходите на НЗОК са изпълнени на 50.8%, от които здравни вноски в размер на 46.4%. Разходите общо на НЗОК към 31 юли са 60%.

Недостигът на средства за здравноосигурителни плащания в специализирана извънболнична помощ са в размер от 1, 352 милиона лева. Недостигът на средства за лекарствени продукти се очаква да бъде от над 34, 5 милиона лева. Очаква се и недостиг на пари за денталната помощ от близо 7 милиона лева. В болничната медицинска помощ прогнозният недостиг се очертава в общ размер от над 361 милиона лева.

За медицински изделия недостигът е в очакван размер от над 11 милиона лева. За да се покрие дефицитът ще е необходима актуализацията на бюджета на касата, подчерта д-р Тодорова.

За да се преодолее дефицитът се очаква Надзорният съвет на касата да разгледа възможността от дейностите с излишък да пренасочи средства към дейностите с недостиг и да обсъди възможността 269 милиона лева от резерва да бъдат изразходвани за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ.

Прочетено: 2041