Въпреки високите нива на заетост в много източноевропейски столици наемните нива остават стабилни

Българската столица София отбелязва най-значителен спад в общия размер свободни индустриални площи от първото полугодие на 2012 г. насам - – от 26% на 16.6% през същия период на 2013 г. Това показва анализ на Colliers International, който разглежда развитието на пазара на индустриални имоти през първата половина на 2013 г. в някои източноевропейски столици, сред които Будапеща, Букурещ, Братислава, Киев, Москва, Прага, София, Варшава и Загреб. 
С изключение на Прага, активното търсене в сегмента е довело до значително усвояване на свободните индустриални площи в изброените градове от първата половина на 2012 г. насам.

Въпреки високите нива на заетост в много от тези столици и очевидния интерес от страна на наемателите, наемните нива остават стабилни като цяло. Взети поотделно обаче, на моменти отчитат колебания и в някои градове като Прага, Варшава, Букурещ и Будапеща, отбелязват спад между 3% - 5 % от първото полугодие на 2012 г. до сега. Той се дължи на спекулативно строителство и значително намаление в цените на наемите нива с цел привличане на потенциални клиенти.

Според анализът, индустриалните проекти в строеж възлизат на 1.973 млн. кв. м. към края на първото полугодие на 2013 г., преобладаващата част от които са в Москва. Около 91% от новите проекти се изграждат в руската столица, 3% са в Киев и Варшава, 2% - в Прага и под 1% - в София и в Братислава.

Общият размер на свободните индустриални площи в разглежданите градове се е увеличил с 8% - от 18,145,010 кв. м. през първата половина на 2012 г. на 19,565,910 кв. м. през същия период на 2013 г.

"Основният обем свободни индустриални площи остава предимно в границите на един пазар - 44% от тях се намират в Москва. Въпреки че донякъде има данни за намаляване доходността на някои от разглежданите пазари, глобалната прогноза вещае стабилност", коментира Деймиън Харингтън, регионален директор "Пазарни проучвания" в Colliers International, Източна Европа.

Прочетено: 2192