Разходите за труд в България растат по-бързо отколкото в Европейския съюз, показват обявените днес данни от Евростат за второто полугодие.

Въпреки забавения си тем на нарастване, разходите за труд у нас продължават да растат доста по-бързо от разходите за труд в ЕС и еврозоната. През второто тримесечие на 2013 г. е отчетено повишаване на разходите за труд в България с 3,4% при средно за ЕС и еврозоната от по 0,9%. През първите три месеца на годината беше отчетено повишение за нашата страна от 4,7%, а през последните три месеца на миналата година - от 7,5%.

За отбелязване е, че нарастването на другите разходи за труд (обезщетения, болнични, осигурителни плащания и други подобни) продължават да изпреварват увеличението на заплатите, докато в ЕС и еврозоната е точно обратното.

За периода април - юни другите разходи за труд у нса са нараснали с 4,9% на годишна база, спрямо съответно 0,1% за еврозоната и 0,3% за ЕС. В същото време разходите за заплати в Българсия са се увеличили с 3,2% срещу 1,1% и 1% съответно в еврозоната и ЕС.

За отчитания период с най-бързо е нараснало заплащането в строителния сектор - средно с 4,9% срещу 0,4% в ЕС. Разходите за заплати в сектора са се увеличили с 4,5% на годишна база, а другите разходи - със 7,6%.

В сектора на индустрията е отчетен ръст на разходите за труд от 3,8% срещу 1,7% за ЕС, а в сектора на услугите - 1,9% срещу 0,9% за ЕС.

Най-бързо са се увеличили разходите за труд в Естония (7,7%), Литва (6,5%) и Румъния (6%), а най-голямо намаление е отчетено в Словения (-5,9%), Кипър (-4,6%), Хърватия (-0,6%) и Испания (-0,3%).

Прочетено: 1912