Монголия вече има интегрирана интелигентна система за управление на транспортните средства. С нея във всеки момент и точка може да се проследи и проконтролира пътят на междуградските и крайградските автобуси, а в бъдеще - и на всеки камион.

Системата дава възможност да се издават електронни билети, което не позволява злоупотреби с неотчетени пътници. На табла в автогарите пък има информация в реално време кога ще пристигне автобусът и дали закъснява. Фирмата, внедрила суперважната система в азиатската страна, която е най-бързо развиващата се икономика за 2013 г., е българска - "Контракс".

"Спечелихме обществена поръчка на министерството на пътищата и транспорта на Монголия", обясни Йордан Йорданов, изпълнителен директор на "Контракс". Българската фирма побеждава конкуренти от Япония и Корея.

Успява, защото за разлика от много български подобни търгове няма изкуствени ограничения за участниците.

Правителството на Монголия решава да изгради системата, за да има контрол върху превозите в огромната територия на страната, която е 14 пъти, колкото България, разказа Йорданов. В момента там има раздадени стотици концесии за добив на подземни богатства и само с нея е възможно да се следи колко курса например правят камионите, както и движението на тежките машини.

Интелигентната система дава възможност да се управлява и по-добре трафикът на пътната мрежа на страната, която е 49 хил. км, от които обаче само 2000 км са асфалтирани.

Много ни помогна доброто реноме на българските специалисти и особено на програмистите ни, обясни Йорданов. В Монголия още си спомняли и за българските геолози, които всъщност са направили цялата карта на подземните богатства на страната, по която сега работят западните концерни.

"Контракс" като изпълнител на проекта и системен интегратор  съчетава опита на 3 големи световни компании - финландската "Екотелематикс", от която са устройствата за GPS връзката и тази със сателитите, германската - IVU, която е специализирана в системи за оптимизация на маршрутите, и руската "Удобен маршрут", от която са устройствата и системата за електронните билети в превозните средства. Използван е и технологичният опит на друга българска фирма- "Скортел". Част от създадената интелигентна система е и за регистрацията на транспортните средства в Монголия и техническите им прегледи. Тя е разработена изцяло от "Контракс". С нея автоматично се вижда от диспечерите в центъра за управление например дали даден автобус има редовен преглед за изправност.

Цялата стойност на проекта е за 4,5 млн. долара. Така тази година само от него се очаква удвояване на стокообмена ни с Монголия, който за 2012 г. е бил едва 3,9 млн. долара.

Системата включва и втори етап, в който е оборудването на 1000 крайградски автобуса и 23 гари. Той също е изпълнен. Така в диспечерския център имат постоянна видеовръзка и контакт с шофьорите на рейсовете. Освен като мярка за безопасност това помага и да се следи дали шофьорите се движат с пределно разрешената скорост и дали спазват изискванията за почивки.

9 месеца е продължило изпълнението на проекта. Помогнало, че цялото оборудване е било тествано в България. Сега в Монголия вече имат възможност като подсистеми да включват към нея управление на всичко, което се движи - дори кораби.
За съжаление у нас все още няма подобна интегрирана система за управление на транспорта с толкова възможности. Например в София има отделни за метрото, за автобусите и трамваите. Освен това те нямат техническата възможност за видеовръзка с шофьори и ватмани. Тепърва ще се прави система, която да ги обедини.

Прочетено: 2367