Средствата по ОП "Транспорт" през следващия програмен период ще бъдат разпределени 50% за железопътни проекти и 50% за магистрални, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на конференция, на която бяха представени приоритетите през следващия програмен период 2014-2020 година.

През последните години транспортните проекти за Южна България доминираха над тези за Северна България. Ние ще ребалансираме това планиране и ще се фокусираме върху Северна България, заяви министърът.

Папазов направи коментар във връзка с бъдещето на транспорта в страната, като посочи, че трябва да бъде направено всичко възможно да се въведе баланс, който да позволява равен растеж във всички региони на страната. Самият той неведнъж бе споменавал, че проектите в областта на железопътния транспорт ще бъдат приоритет на правителството в съзвучие с концепцията на Европейската комисия.

За бъдещето на АМ "Струма"

По думите на транспортния министър АМ "Струма" е напълно задължително да бъде завършена до 2020 година. Все пак той уточни, че реализирането на магистралата изисква повече работа, отколкото за предишните пътни проекти.

"Проблемът е, че всички леки трасета са вече направени. Останалото е най-тежкото. Ние сме го разделили на три части, като двете са сравнително леки и не са много скъпи. Но централния участък, който е под Кресненското дефиле, е изключително скъп", обясни министърът.

По негови думи цялото финансиране за лот 3 няма да бъде по-малко от 650 млн. евро. Папазов обясни, че до края на следващата година ще бъдат готови всички проекти за магистрала "Струма". В началото на 2015 г. ще започне финансирането на лот 3 и ще се проведат всички търгове за изграждането му.

"Много е важно да влезем в следващия програмен период и да започнем изпълнението веднага, за да не изпадаме в инфарктни ситуации. Например в железопътния сектор е готов проектът Русе-Варна. Още утре може да бъде даден на търг", категоричен бе транспортният министър.

Повече проекти с повече държавно участие

По време на конференцията Папазов съобщи, че ресорното министерство подготвя по-голям пакет от проекти за новия период на оперативната програма. Това ще бъде направено с цел, ако някой от проектите не може да бъде реализиран, да бъде заменен с друг.

„Подготвяме пакет от проекти, който е почти два и половина пъти по-голям като сума от сумата, която евентуално ще можем да получим по европроектите. В момента по Кохезионния фонд имаме около 960 - 970 млн. евро. С всички останали суми, които може да получим по други проекти, програмата може да стигне 1,5 млрд. евро. С възможностите за съфинансиране тази сума може да достигне и да надхвърли 2 млрд. евро”, каза министърът.

Същевременно следващата седмица в сряда транспортният министър заедно с регионалния министър Десислава Терзиева ще внесат документи в Министерския съвет, с които двете ведомства ще поискат увеличено държавно участие в транспортните и пътни проекти през програмния период 2014-2020 година.

"Това е и мнението на Европейската комисия - повече държавно участие. Желанието ни е съфинансирането да достигне 50%, но това ще стане ясно след дебати по бюджета за следващата година, за да се види какви са възможностите”, допълни ръководителят на транспортното министерство.

Припомняме, че към момента повечето проекти в областта на транспорта се реализират с помощта на 85 на сто финансиране от странна на ЕС и с едва 15% държавно участие.

Прочетено: 1588