Ученои от Университета по хранителни технологии /УХТ/ в Пловдив и от Габровския технически университет са разработили метод за ултразвуков /УЗВ/ анализ на различни хранителни продукти, среди и материали. Чрез него, без да се разрушава опаковката, може да се окачествят месо и месни заготовки, включително и произведените по стандарт „Стара планина", хляб и хлебни изделия, мляко и млечни продукти.

Това съобщи доц. Николай Шопов от катедра „Компютърни системи и технологии", който е декан по повишаване на квалификацията и бизнес интеграцията в УХТ, който следващата седмица чества своя 60-годишен юбилей. И добави, че в разработването на проекта участва ректорът на Техническия университет в Габрово проф. д.т.н. Райчо Иларионов.

Неразрушаващата ултразвукова класификация е базирана на метода на разпознаването на образи за разделяне и идетнификация на пластмасови отпадъци от опаковки, черни и цветни метали, чисти спиртни разтвори, кисело и прясно мляко по масленост. Идеята е след излъчване на УЗВ вълни и тяхното отражение от материала да се получи информация за неговите хранителни особености.

Досега екипът е идентифицирал кисели млека на базата на обявената от производителите масленост, както и плодови сокове. Отклонението и в двата експеримента беше под 10% от посочената хранителна стойност, посочи доц. Шопов.
Намеренията на учените са да разработят преносим уред, с който да разполагат магазините. Той ще бъде поставен на изхода, за да може всеки потребител сам да проконтролира стоката, която купува. С помощта на техниката ще открива несъответствията при различни храни още в търговската мрежа, като например дали вложената в каймата сол е в количества, посочени на етикета.

Според него ултразвуковият уред не е скъп и всеки търговец, който държи да бъде коректен към своите клиенти, ще може да си го позволи. Нашата цел е апаратът да се ползва масово, за да бъдат спокойни хората какво консумират, подчерта доцентът.


 

Прочетено: 2136