Цените на потребителските стоки през септември са се повишили с 0,1% спрямо август, отчете Националният статистически институт (НСИ). В сравнение със същия месец на 2012 г. дефлацията е 1,6%, a oт началото на годината - 2,1%.

Спрямо август през септември поскъпват хранителните продукти и безалкохолните напитки (+1,1%), услугите в сектор транспорт (+0,3%) и сектор образование (+0,5%). На нивото от предходния месец остават цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия. И през септември цените на водата, електроенергията и газа са същите, каквито бяха и през август.

Разходите ни за почивка и туристически пътувания намаляват с 18,8%, защото традиционно през септември хотелиерите и туроператорите понижават цените на услугите в туризма. Два поредни месеца - и през юни, и през юли - в разгара на сезона, те отбелязваха повишения.

По-ниски с 5,9% са и цените за развлечения и култура. При цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти НСИ регистрира намаление с 0,2%.

През месец септември се покачват цените на някои зеленчуци, чиято консумация е характерна най-вече за летните месеци. Повишение има при доматите - с 26,4%, както и при краставиците (+28,6%). Яйцата също поскъпват с 2,3%. По-евтини през есенния месец традиционно са ябълките (-15,7%), пиперът (-,5,4%) и зрелият лук (-7,5%). Цената на слънчогледовото олио е надолу с 6,8%, а на морковите – с 5,3%. Понижението на цените се обуславя от факта, че през септември се увеличава производството на зимнина за по-студените месеци.

Припомняме, че през юли месните производители на плодове и зеленчуци поискаха дългосрочни мерки за сектора, след като недоволни от ниските изкупни цени производители изхвърляха домати и дини по пътища и магистрали. След масирани проверки по граничните пунктове за незаконен внос Министерството на земеделието отчете, че нерегламентираните практики са спрени.

През септември цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла, каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата), са се повишили с 0,7% спрямо август. От началото на годината "малката кошница" е поевтиняла с 3,2%.

Само цените на хранителни продукти в състава на малката кошница са се покачили с 1,2%, докато цените на услугите и нехранителните стоки са без промяна в сравнение с предходния месец.

Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ*) през миналия месец е отчетена дефлация от 0,3 на сто, докато на годишна база тя е 1,3%.

* Основните разлики между европейския ХИПЦ и националния ИПЦ са, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че ползва тегла отпреди три години (по данни на националните сметки), докато при ИПЦ се ползват тегла от предходната година (по данни от наблюдението на домакинските бюджети).

Прочетено: 2411