Днес започва строителството на българския участък от газопровода "Южен поток", това е знаменателно събитие, смята президентът на "Газпром" Алексей Милер.

Според него газопроводът е най-важният елемент от енергийната сигурност на цяла Европа.

Доставките на газ отиват директно в Европейския съюз. Те ще намалят цената на газа за България, защото "синьото гориво" се доставя директно в България, добави Милер.

Първата доставка на газ по "Южен поток" трябва да се осъществи през декември 2015 г.

Българските граждани не носят никакъв риск от изграждането на "Южен поток". Ние не познаваме такъв мащабен проект, такава мащабна инвестиция на територията на България, пък коментира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от Нова телевизия.

Проектът минава през общини, които са с голяма безработица. По думите на Стойнев той ще осигури работа за безработните в тези региони.

Единственото обезпечение по този заем са дивидентите, които ще получава компанията от транспорирането на газ, посочи Стойнев и добави, че проходите в българската хазна от газопровода ще възлязат на 2.8 млрд. евро до 2044 г.

Финансирането на проекта на българска територия ще стане със заем от руската компания при лихва от 4.25% и срок за погасяван от 22 години.

От първата година на експлоатация, когато се запълни капацитета на газопровода, българската страна започва да получава дивидент. През 2018 г., когато се очаква да стане това, стойността на дивидента ще бъде 715 милиона лева, допълни Стойнев.

 

Прочетено: 2438