Българското промишлено производство се свива с 0.1% през септември, като ръстът му на годишна база е 0.5%.

През септември 2013 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 3.1%, и в преработващата промишленост - с 0.1%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение от 1.6%.

Ръст е регистриран при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 8.6%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 5.7%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 5.1%, производството на напитки - с 4.8%, производството на хранителни продукти - с 3.2%.

На годишна база увеличение на промишленото производство е отчетено в енергетиката, с 1.9%, в преработващата промишленост - с 1.8%, докато в добивната промишленост има спад от 11.2%.

Данните на НСИ показват как постепенно българската икономика излиза от модела наложен по време на Прехода, който е характерен за развиващите се страни, а не за държавите от Европейския съюз.

Допреди няколко години добивната промишленост беше движещ фактор икономическия растеж в страната. Това вече не е така и то благодарение на кризата. По-малкото, но по-качествени чуждестранни инвестиции, както и високата волатилност на цените на суровините на международните пазари промениха ситуацията. Значението на добивния сектор намалява, за сметка на производствата с по-висока добавена стойност.

 

Прочетено: 2048