Младата американска компания Leanplum със съосновател българина Момчил Кюркчиев пусна на пазара услугата си, насочена към разработчиците на мобилни приложения. Кюркчиев заедно с партньора си Андрю Фърст работят над проекта почти година, като миналата есен привлякоха 825 хил. долара, за да я развият. Двамата са бивши служители на Google, които дълго време са отговаряли за оптимизацията на мобилни приложения чрез т.нар. технология A/B тестове. След това решават сами да разработят усъвършенстван продукт, който да позволи на разработчиците да тестват промените в приложенията си в реално време върху реална група потребители, без те дори да подозират. И така основават компанията си Leanplum в Сан Франциско.

"Leanplum се роди, след като със съоснователя ми Андрю бяхме приложили стотици A/B тестове, докато бяхме в Google и видяхме, че индустрията се мъчи да мигрира към мобилните устройства. Бързо разбрахме, че все още няма добро решение за компаниите, разработващи приложения, което да им позволи да оптимизират работата си и да предложат таргетирано и персонифицирано мобилно изживяване. Затова просто решихме ние да създадем такъв продукт", коментира Кюркчиев в официалното съобщение на компанията.

А и Б за продукта
Този тип тестове вече са особено развити при оптимизацията на интернет страници, но не и на мобилни приложения. Както поясни пред "Капитал" преди време Кюркчиев, всяка нова промяна на едно приложение може да отнеме седмици, докато новостите се разработят, след това одобрят от съответния app магазин и накрая, докато се оцени ефектът им върху потребителите. "Ние предлагаме софтуер, който ще помогне на разработчиците и продуктовите мениджъри много по-бързо и лесно да тестват и прилагат всякакви подобрения, и то в реално време", допълва той. Това би следвало да спести пари, време и евентуално разочарование на потребителите от промените по приложението.

Всъщност технологията, която екипът разработва, се опитва да реши ключов проблем за разработчиците на мобилни приложения - бързо да анализират какво потребителите харесват или не харесват в приложението. Тя е базирана на т.нар. A/B testing, при който програмистите тестват всяка промяна в реално време върху определена група реални потребители, без те да подозират за това. Така може да се изпробват всякакви метрики в едно приложение - колко време потребителите прекарват в приложението, кои функции използват най-много, кои и къде позиционираните реклами им въздействат най-много, използват ли новите функции в него и прочие.

Бърза връзка с потребителя
Досега услугата беше в затворена бета-версия и се тестваше от затворен кръг потребители. Един от тях споделя ефектите от решението, което Кюркчиев и Фърст са направили. "Leanplum стана ключова част от процеса ни на разработка и публикуване", казва Марвин Пол, съосновател на Capigami, създателите на популярното приложение Out of Milk. "Решението им ни позволява лесно да правим промени в приложението, без да трябва да пускаме нова негова версия. Можем бързо да тестваме рекламни банери на малки групи клиенти и да видим реакцията им веднага. Информацията от това е изключително полезна, защото ни помага много по-бързо да постигнем монетарните си цели, без да губим клиенти", допълва Пол.

Услугата на Leanplum ще е безплатна първите 30 дни за новите клиенти. В разработката й младата американска компания използва и свои колеги от България - това са компаниите Chase A Cloud и LabsSoft. Финансирането на дружеството идва от американския акселератор TechStars в Сиатъл, както и от специализираните в инвестиции в стартиращи компании фондове Kima Ventures и VoiVoda Ventures заедно с няколко бизнес ангела.

Прочетено: 2040