Цените на храните са много стабилни в света и не се очаква да се повишават. Единственият проблем е лекото поскъпване на годишна база на млечните продукти заради проблемите в Нова Зеландия. Това каза пред Bulgaria On Air Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Имаше много добра реколта на зърнените култури през миналата и настоящата година. Затова цените на храните в световен мащаб се успокоиха, каза Стойчев.

По темата за контрабандата на зеленчуци той каза, че проверките през юли и август са дали резултат. "Имаше много бегълци - в момента, в който влязат инспектори, директно се затваряха камионите. Това аз не го наричам контрабанда, а внос със занижени фактури", каза Стойчев. "Що се отнася до тържищата, през тях минават 5 млрд. лв.

Тези, които внасят със занижено ДДС от 15%, плащат 5% отделно, за да се осъществи цялата схема", посочи той. "Решението на проблема е ДДС да се намали от 20% на 6-7% или 10%. Ако трябва да плати такова ДДС, то всеки ще даде тези пари, вместо да се занимава със сериозни схеми, при положение че иначе 5% отиват за изпълнението й", обясни Стойчев. Той заяви, че трябва да се направи електронна връзка между НАП, тържищата и митниците, защото така лесно ще се контролира целият процес.

"Повече от десет години правим връзката между митниците и НАП. Системата е проста, но не знам защо не се реализира. Дискутирахме с вътрешния министър Цветлин Йовчев, че системата трябва да заработи до края на годината - около триста човека ще трябва да бъдат обучени", каза Стойчев.

Прочетено: 2160