Народните представители приеха на първо четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване. Дебатите по двата текста преминаха във вторник.

Основните забележки, които бяха изказани срещу проектите, бяха на ГЕРБ. Депутатите от партията на бившите управляващи акцентираха, че средствата за болничната помощ не са достатъчни, а като цяло средствата не са правилно разпределени.

Въпреки тези опасения днес 110 депутати днес подкрепиха бюджета на здравната каса. Против гласуваха 40, а въздържалите се са 12 депутати.

Минути по-рано беше гласуван и бюджетът на Държавното обществено осигуряване. Критиките срещу изготвения проект отново бяха от ГЕРБ. Според тях предвидените схеми за ранно обществено осигуряване са в нарушение на европейските практики.

Вчера изказани бяха и мнения, че социалните мерки са с минимален размер и „пенсионерите няма да живея по-добре догодина”. Според Корнелия Нинова от „Коалиция за България” обаче социалните мерки на правителството не са заложени само в бюджета на ДОО.

Проектът за бюджет на общественото осигуряване за догодина беше одобрено със 109 гласа „за”, шестима депутати от ГЕРБ гласуваха против, а въздържалите се при това гласуване бяха цялата група на"Атака" в залата – седмина депутати.

Работата на Народното събрание продължава с обсъждане на републиканския бюджет за 2014 година. В залата присъства целия кабинет на Пламен Орешарски.

Прочетено: 1645