Индия се превръща в един от най-мощните производители на зехтин в света. Азиатската страна е разработила план, чрез който да може да се конкурира с водещите производители на маслинови продукти като Испания, Италия и Гърция.


Има огромен потенциал за увеличаване на обработваемата площ в провинция Раджастан, която е два и половина пъти по-голям от Гърция, третият по големина в света производител на маслини.

 Повече от 144 000 маслинови дръвчета са засадени на почти 260 хектара земя в Раджастан, където съществуват перфектни условия за отглеждане на маслини.

Маслиновото дърво струва 130 рупии (3,28 лева), но фермерите плащат само 28 рупии. И 90% от разходите за изграждане на система за капково напояване, която е скъпа за инсталиране, но използва водата по-ефективно, също се покрива от държавата.

Испания, която е най-големият производител на зехтин в света, е похарчила милиони долари, за да рекламира зехтина си на местно и международно ниво. За да изпълни своите глобални амбиции, Индия ще трябва да направи същото. Инициаторите на проекта смятат, че индийският зехтин съвсем скоро ще стъпи не само на местния пазар но и на световния.

Прочетено: 2297