Свръхприем на пациенти са отчели лечебните заведения през октомври, стана ясно вчера. 156 млн. лв. е заявката на болниците за октомври при среден разход на месец от около 135 млн. лв., съобщи управителят на НЗОК Румяна Тодорова. Новината идва на фона на тежък дефицит в здравния бюджет в последните месеци на годината.

Сега касата ще плати на лечебните заведения 80%, или 125 млн. лв. До 10 декември ще бъдат преведени оставащите 27 млн. лв. за септември. Окончателно разплащане за октомври и ноември ще има до 20 януари. Сроковете бяха записани в "Декларация за поет ангажимент" в опит да се тушира напрежението в сектора. Подписи под нея поставиха министрите на финансите и на здравеопазването Петър Чобанов и Таня Андреева, управителят на касата Румяна Тодорова и шефовете на съсловните съюзи на лекарите и на стоматолозите Цветан Райчинов и Борислав Миланов. 

"С подписването на това споразумение можем да успокоим хората, че болниците ще работят нормално и че ще им бъде указано необходимото лечение. Знаете, получи се едно напрежение - хората се уплашиха и твърде много решиха да влязат наведнъж, едва ли не този месец (в болница - бел.ред.)", коментира Райчинов. Имаме уверението на повечето болници в страната, че ще издържат при такава ситуация, добави той.

До 20 ноември към Министерския съвет ще бъде създадена работна група, която ще започне ревизия на здравната реформа. Това пък е условие за ползване догодина на 105 млн. лв. от преизпълнението на приходите от вноски за 2012 г. В декларацията е записано още, че от 1 януари финансирането и осигуряването на задължителните ваксини ще мине към МЗ, а сумата от 29 млн. остава в бюджета на НЗОК.

Работната група ще обсъжда и дълговете на болниците. Един от вариантите ще бъде финансирането да е на принципа "пари срещу реформи". "Трябва да си зададем въпроса кога точно са натрупани тези дългове - вижте ситуацията в края на 2008 г. и вижте сега. Да си отговорим на въпроса през този период на недисциплинирано поведение, през което твърдяхме, че имаме фискална дисциплина, какво точно се е случило в редица сфери", коментира Петър Чобанов. Открити сме за диалог и ще участваме в инициативи за саниране на тежката бюджетна ситуация, която заварихме, и за очертаване на възможности за по-ефективно използване на публичния ресурс, заяви още той.

Декларацията засега е едно добро пожелание, коментира Тодорова. Тя очаква обещанията да придобият финансови очертания между първо и второ четене на бюджетните закони. По сметките на здравната каса няма пари, заяви Тодорова, и без да споменава ГЕРБ, припомни, че по време на предишното управление почти 2 млрд. лв. от парите за здраве бяха прибрани в централния бюджет.

ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ

От декларацията се разбра още, че левицата ще изпълни предизборния си ангажимент да свали потребителската такса за пенсионерите на 1 лв., както беше по време на тройната коалиция. Здравното министерство ще изплаща разликата до 2.90 лв., но в еуфорията на благодарности към премиера и министрите не стана ясно колко ще струва това на бюджета. В бюджета на НЗОК, който предстои да мине второ четене в парламента, вече е записано, че таксата ще се промени от Нова година, но размерът ще бъде допълнително вписан в постановление на МС.

Прочетено: 2062