След повече от пет часа дебати в крайна сметка депутатите гласуваха на второ четене бюджета на НЗОК. След гласуването председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев заяви, че заради ГЕРБ се е загубило ценно пленарно време в повтаряне на едни и същи аргументи по темата с бюджета на здравната каса. Това е и мотивът му да не участва в дебата, а по отношение на зададените от ГЕРБ въпроси по темата, той обеща, че ще даде отговорите в писмен вид.

По-рано дебатите по бюджета за Здравната каса се превърна в литературно четене и отново обсъжданията по проблемите на здравеопазването не се водиха по същество. Този път спорният текст се оказа в намерението на управляващите да освободят част от резерва на касата. Според ГЕРБ това ще доведе до непрозрачност на системата, а според управляващите - за първи път парите за здраве ще отиват за здраве.

Мая Манолова от Коалиция за България се обърна към бившите управляващи от ГЕРБ, като им напомни, че лекарският съюз е сезирал прокуратурата за решението им резервът на здравната каса от 1,4 млрд. лева да бъде прехвърлен в националния бюджет.

"Госпожо Манолова, не само че потвърдихте впечатленията ми, че не разбирате нищо от здравеопазване, но и вчера, и днес на всички в залата стана ясно, че нямате понятие и от право. Може би в обучението си в Москва сте се ограничила до изучаването на манифест на Комунистическата партия. Силно се надявам да сте прочела "Престъпление и наказание" на Достоевски, защото само там виждам допирните точки в знанията ви за общата част на Наказателния кодекс", каза от своя страна бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Чела съм и "Престъпление и наказание", чела съм и "Идиот", отвърна Манолова.

Йордан Цонев от ДПС, обръщайки се индиректно към Десислава Атанасова я попита дали знае, че в "Престъпление и наказание" става дума за наказанието, което собствената съвест налага. "И дали имате такава след тези нагли изказвания по бюджета на НЗОК и по политиките в областта на здравеопазването", допълни той.

"Не знам как се отразява в стенограмата съскането отляво и от център при появата на определени народни представители", каза Даниела Дариткова от ГЕРБ и допълни: "Не знам кой какви книги е чел, но разбирам, че колегите тук от гледна точка на медицината имат добре развита първа сигнална система. Само че предполагам, че повечето от вас разполагат и с втора сигнална система, тоест апелирам, ако имате някакви коментари, да ги изкажете словесно, защото от това авторитетът на народното представителство определено ще се издигне".

 

Прочетено: 2185