България продължава да е на първо място в Европейския съюз по дял от населението, живеещо в риск от бедност и социално изключване. Това сочат данни на европейската статистическа служба Евростат за 2012 г. 49% от българите са заплашени от бедност или социално изпадане, посочва статистическата служба на ЕС.

През миналата година 49,3%, или 3,6 млн. души, от българите са били в риск от бедност и социално изключване. През 2011 г. делът им е бил 49,1%, а през 2008 г. - 44,8%. През 2012 г. на второ място са румънците с 42%, на трето- латвийците с 37%. Четвърти се нареждат гърците с 35%.

Хората, попаднали в статистиката на Евростат, засягат хора, които живеят в поне едно от следните три условия: намират се в риск от изпадане в бедност; търпят тежки материални лишения или живеят в домакинства с много ниска интензивност на труда. Последни в списъка с най-нисък риск от бедност са Швеция и Люксембург с 18%.

България, Румъния, Латвия и Унгария са лидери по дял на населението в сериозни материални лишения (невъзможност да си плащат сметките, да отопляват адекватно жилището си или да си позволят едноседмична ваканция). Най-нисък е делът на населението, живеещо в материални лишения, в Люксембург, Швеция, Холандия, Дания, Финландия и Австрия.

Делът на застрашените от бедност или социално изключване граждани на целия ЕС вече приближава 25 на сто, което е 124,5 млн. души. През 2011г. те са били 24,3%.

Прочетено: 1158