Правителството трябва да "отстъпи" от енергийните пазари и да се въздържа от "планиране в съветски стил", за да може цените на горивата да паднат, сочи анализ на Института за икономически дейности.

В доклада, публикувана в сряда, IEA твърди, че енергийните пазари във Великобритания са престанали да бъдат "силно конкурентни" само за едно десетилетие, заради държавните интервенции, пише The Telegraph.

Тази забележителна промяна се дължи на това, че правителствата са върнали режима на централизирано планиране в енергетиката, който не е прилаган от края на 70-те години на XX век.

Според IEA става въпрос за политики в съветски стил, като контролиране на изграждането на нови електрически централи, без наличието на необходимата информация за това.

В доклада се добавя, че централизираното планиране е създало сложна мрежа от административни субсидии за насърчаване на възобновяемите енергийни източници и ядрената енергия, при значителни разходи за потребителите.

Така се е стигнало до спираловидно нарастване на разходите за живот, увеличаване на енергийната бедност и намаляване на разполагаемия доход за домакинствата в цялата страна .

От IEA посочват, че намесата на държавата е довела до лоши сделки за данъкоплатците и потребителите, като изборът на френската компания EDF за изпълнител на проекта за нови ядрени реактори в Хинкли Пойнт в Съмърсет. Договорът позволява на дружеството да държи цената на тока от централата на двойно по-високи от сегашните нива в продължение на тридесет и пет години.

В доклада се добавя, че интервенционисткият подход на правителството също така насърчава прилагането на неправилни мерки като замразяване на цените и налагане на извънредни данъци.

Прочетено: 1928