През януари 2013 г. делът на предприятията, които имат достъп до интернет, достига до 89.1%, или с 1.7 процентни пункта повече в сравнение с предходната година, показва изследване на Националния статистически институт. Подобряват се видът и скоростта на използваната връзка - 77.9% от предприятията използват фиксирана широколентова връзка. Мобилна широколентова връзка чрез преносимо устройство имат 33.3% от предприятията. В сравнение с 2012 г. по този показател се отчита растеж от 7.9 процентни пункта. 

ИКТ са най-широко използвани в големите компании с над 250 заети лица, 99.1% от които имат достъп до интернет, докато в малките предприятия (10 - 49 заети лица) този относителен дял е 87.4%.

През 2013 г. 27.8% от заетите лица са използвали компютър поне веднъж седмично за изпълнение на своите служебни задължения, а за 23.9% е осигурен достъп до интернет, като в сравнение с предходната година се наблюдава увеличение съответно с 1.2 и 1.4 процентни пункта. При малките предприятия (10 - 49 заети лица) се наблюдава най-висок относителен дял на заетите лица, използващи компютри (30.0%), както и на заетите, използващи интернет (26.8%).  

Повече от половината предприятия (52.3%) поддържат своя уебстраница или уебсайт. От големите предприятия 78.7% имат своя собствена интернет страница, докато при средните този относителен дял е 64.7%, а за малките - 48.6%.

Обмен на информация и услуги с публичната администрация по електронен път

Предприятията интензивно използват интернет за взаимодействие с публичните власти.

От използващите интернет предприятия 82.5% са получили информация от органите на публичната администрация, а 86.4% са използвали възможността за изтегляне на формуляри (данъчни, счетоводни, статистически и др.) по електронен път.

Повишава се интересът към самото изпращане или онлайн попълване на формулярите, като е регистрирано увеличение от 2.0 процентни пункта спрямо предходната година и делът на предприятията, използвали услугата, достига 89.0%.

Все още е малък делът на предприятията, които използват интернет за получаване на достъп до тръжни документи или спецификации в рамките на публичната електронна тръжна система. Въпреки че има увеличение от 0.9 процентни пункта спрямо 2012 г., едва 11.1% от предприятията са ползвали такива услуги.

От възможностите за автоматизиран обмен на информация и услуги се възползват почти всички големи предприятия (с 250 и повече заети лица) - 96.2% са изпращали попълнени формуляри, 94.4% са получавали (изтегляли) формуляри и 93.0% са получили информация по интернет.

Електронно фактуриране

През януари 2013 г. 28.2% от предприятията са изпращали електронни фактури (е-фактури), като една трета от тях са изпращали е-фактури в стандартен формат, който е подходящ за автоматизирана обработка. Предприятията, които са получили е-фактури, подходящи за автоматизирана обработка, са 43.5%, което е с 16.2 процентни пункта повече в сравнение с 2011 година.

Използване на социални медии

През 2013 г. за първи път в изследването бе включен специален модул за използването на социални медии от предприятията. Социалните медии се отнасят до използването на уеб-базирани или мобилни приложения за свързване, създаване и обмен на съдържание онлайн с клиенти, доставчици или партньори, както и в рамките на предприятието.

С най-висок относителен дял (33.4%)[1] са предприятията, използващи социалните мрежи (Facebook, LinkedIn и др.), или всяко трето предприятие използва възможността да поддържа свой профил в социална мрежа. Предприятията, използващи уебсайтове за споделяне на мултимедия (YouTube, Picasa и др.), са 10.2%, като от тази възможност се възползват предимно големите предприятия (15%). Употребата на блогове и уики-базирани средства не е широко разпространена, използвали са ги съответно 5.4 и 4.9% от предприятията.

Водещи в използването на социални медии са предприятията с 250 и повече заети лица - 15.0% са използвали уебсайтове за споделяне на мултимедия, 8.0% - блог на предприятието или микроблогове, и 7.8% са споделяли информация чрез уики-базирани средства. Единствено в употребата на социалните мрежи големите предприятия отстъпват на средните (от 50 до 249 заети лица), като относителните дялове са съответно 35.9 и 36.4%.

Развитието на имиджа или продуктовия пазар на предприятието е посочено като цел за използването на социална медия от повече от половината предприятия (52.0%)1.

От възможностите на социалните медии за взаимодействие с потребители чрез обмен на мнения и преглед на въпроси от клиенти се възползват 42.8%. За 18.7% от предприятията употребата е с цел включване на клиенти в разработване или нововъведение на стоки или услуги.

Електронна търговия

Все повече предприятия използват интернет, за да подобрят своя бизнес и да улеснят клиентите и доставчиците си.

Данните от проведеното изследване показват, че онлайн продажбите на предприятията увеличават своя дял с 0.2 процентни пункта  спрямо предходната година, като поръчки онлайн са получили 8.0% от предприятията. Стойността на осъществените продажби по мрежата е 4 409 млн. лева.

Наблюдава се спад от 0.56 процентни пункта в относителния дял на предприятията, осъществили покупки онлайн, 6.8% от предприятията са закупили стоки или услуги, но общата стойност на направените покупки се увеличава в сравнение с миналата година и е в размер на 2 285 млн. лева.

Още изследвания по темата вижте ТУК


1 Относителните дялове са изчислени на базата на броя предприятия, използващи социална медия.

 

[1] Относителните дялове са изчислени на базата на броя предприятия с достъп до интернет.

 

Прочетено: 1733