България продаде на Китай металорежещи машини за над 2 милиона евро. Договор за износ на наш софтуер за индекс на имоти е вторият търговски договор за износ, подписан по време на икономическия форум в Пекин, предаде БНР.

Най-големият производител на матрици в машиностроенето – Китай, си купи матрици от България. Договорът е за над 2 милиона евро и беше подписан още при откриването на икономическия форум в Пекин.

"Става въпрос за износ на оборудване от България за леене с противоналягане, т.е. това са машини, направо цели инсталации, линии, на които ще се лее за първо вграждане за Volkewagen, за General Motors, за Chrysler, обясни Антон Дончев от българската фирма.

„Говорим за много сериозни машини, които можем да кажем, че са на световно ниво, почти нямаме конкуренция. Машините работят във Volkswagen в момента в Германия, работят в Америка, в Китай има около 150 машини вече, които работят по тази технология", посочи още той.

Лъчезар Динев от Българо-китайската търговска камара коментира, че наши софтуерни продукти за първи път излизат на китайския пазар, след като българската фирма ги е листвала на пет световни борси.

Китайското правителство насърчава своя бизнес да излиза в чужбина, българските институции трябва да правят същото, посъветва Уан Дзифей, който е председател на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия. Той прие молбата на председателя на НС Михаил Миков да се придвижат по-бързо няколко споразумения и меморандуми, които ще отворят път за бизнеса.

Споразумение за износ на царевица за Китай подписа заместник-министърът на земеделието Явор Гечев.

Прочетено: 4985