Шефът на "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ) ЕООД Симеон Делисивков е бил освободен от вътрешния министър Цветлин Йовчев в последния работен ден на 2013 г., съобщи "Труд". Фирмата е 100% собственост на Министерството на вътрешните работи (МВР) и години наред е и най-големият дарител на ведомството.

Неотдавна се разбра, че БМВ е продавала на гражданите многократно по-скъпо регистрационните табели за автомобилите, ремаркетата, мотоциклетите и мотопедите. Между вътрешното министерство и фирмата имаше договор, според който цената на една табела за производителя е била 13 лева. Разликата от 43 лв. се прибирала в бюджета на БМВ, а печалбата се връщала счетоводно в министерството под формата на дарения.

Изданието пише още, че на 15 декември миналата година е приключил конкурсът за избор на нов производител на регистрационните табели. Комисията допусна до последния етап на конкурса само две фирми - консорциума J. L. M. systems - Erich Utsch и БМВ ЕООД.

Дадената цена от J. L. M. systems - Erich Utsch за една автомобилна табела е 4.97 лв. без ДДС. Фирмата на МВР е предложили 5.48 лв. без ДДС за един регистрационен номер.
В края на 2013 г. БМВ е внесла в Комисията за защита на конкуренцията жалба за анулиране на конкурса заради допуснати пропуски и нередности в документацията на конкурентите. До две седмици комисията ще излезе със становище.

Договорът на БМВ с МВР изтича на 18 февруари 2014 г. Дотогава вътрешният министър Цветлин Йовчев трябва да определи новата цена на услугата.

Симеон Делисивков е назначен през 2002 г., по времето на вътрешния министър Георги Петканов от кабинета на Симеон Сакскобургготски.

Прочетено: 2415