Има два възможни погледа към случващото се на цигарения пазар: логична консолидация на търговците на едро и отпадане на малките играчи или - по-конспиративната - изхвърляне от този бизнес на няколко десетки фирми, за да бъде концентриран той в две-три компании, които придобиват контрол върху цялото разпространение на стоката и прибират цялата печалба. Която и версия да си изберете, фактите са точно такива - един по един производители и вносители на цигари спират доставките си за малки и регионални дистрибутори или просто премахват почти до нула отстъпката за тях (което значи същото). Обратното броене на търговците на едро върви повече от година, в момента е стигнало от около 200 до пръстите на едната ръка и далеч не е сигурно, че ще спре.

Един пазар, една политика

Първият, който концентрира търговията на едро със стоката си, беше "Булгартабак". Точно преди година холдингът спря доставките на своите цигари за борсите в цялата страна. Продажбата на неговите марки оттогава става само и единствено на разнос от микробусите на "Табак логистик груп" (ТЛГ). Практически ТЛГ е основен дистрибутор на "Булгартабак" от 2010 г. (една година преди приватизацията на компанията), когато в него се обединиха дотогавашните търговци "на първо ниво" от цялата страна (няколко на брой фирми, доминирани от софийската "Симеон 2" на Емил Димитров). От началото на 2013 г. обаче схемата беше променена така, че само ТЛГ изобщо има достъп до цигарите на "Булгартабак". И понеже пак същото обединение е единият от двата дистрибутора за страната и на Philip Morris, борсите нямат достъп и до техните марки. Ефектът е, че обектите на дребно вече нямат избор от кого да пазаруват Victory и Marlboro с всички последствия от това: режим на зареждане по преценка на дистрибутора, задължения за поръчки на допълнителен трудно продаваем асортимент, обвързване и с покупка на други марки от същия микробус и всичко останало, което би му хрумнало като условие.

Новото, което постепенно се случи през 2013 г., е, че постепенно борсите и малките търговци по региони останаха и без цигарите на почти всички вносители. "Моделът беше наложен и за стоката на British American Tobacco и Japan Tobacco International. Българската фирма, която ги дистрибутира - "Табако трейд", заедно със столичния си филиал VAT 94 реши да направи същото като ТЛГ", разказва собственик на борса. Около две или три седмици преди тази Коледа същата политика за дистрибуцията си наложи и Imperial Tobacco - намали отстъпката си за борси и дистрибутори до малко под 1%, разказаха няколко собственици на търговски фирми от различни региони на страната за "Капитал".

Свободна зона, затворена зона

Така към края на 2013 г. дистрибуцията на повечето марки цигари вече е силно окрупнена. Цигарите на "Булгартабак" се разнасят само от ТЛГ (ако не броим търговското подразделение на холдинга, което притежава веригата Lafka, "Табак маркет"). Стоката на Philip Morris се продава на едро от ТЛГ (с изключение на София, Пловдив, Варна и Бургас, където функцията е поверена на "Кавен Орбико"). British American Tobacco се продава практически почти само от групата "Табако трейд" и VAT 94, като отстъпката за по-малки дистрибутори и борси е около 1%. Imperial Tobacco разчита за разноса си на ТЛГ и VAT 94, а всеки друг, който иска да търгува на едро, е свободен да го прави, разчитайки също на 1% печалба.

Така единствените "свободни зони" на пазара - марките цигари, до които малките и регионалните дистрибутори имат достъп и относително приемлив марж, остават тези на Karelia и King (Karelia се продава основно от "Лилия табако", "Болкан едвъртайзинг енд дистриюшън" и VAT 94, а King зарежда всички желаещи дистрибутори, разчитайки за София основно на "Болкан").

Принципно отстъпките, които производител или вносител дава към търговец на едро, варират около 7.5-9%, а тези за обект на дребно - между 5 и 6 на сто от цената, записана на бандерола.

Един все по-мълчалив бизнес

"От всички цигари, които доскоро продавахме, вече повечето или изобщо не ги получаваме, или трябва да работим през 1%" - разказите на почти всички търговци и борси от страната, с които "Капитал" се свърза, са приблизително еднакви. Нито един от тях обаче не пожела да бъде цитиран с името си. С официални цитати не пожелаха да се ангажират и самите вносители на цигари, както и производителите им - без отговор останаха въпросите и към Kings Tobacco защо за момента не се включват в консолидацията в търговията на едро и дали ще го направят в бъдеще. От "Табак маркет" също не дадоха никаква информация нито за дейността си като търговец на едро, нито за все по-бързо разрастващия се проект за верига магазини Lafka.

От някои вносители неофициално обясниха само, че са предпочели да работят с ТЛГ, "Табак маркет" и "Табако трейд", тъй като те имат капацитета да достигнат до по-голямата част от пазара и затова нямат нужда от други търговци на едро. "Те имат коли, хора, дивизии, капацитет да достигнат до всички краища на страната и вероятно затова не доставят цигари на малките борси, тъй като ще им се наложи да дадат допълнителна отстъпка", каза източник от един от вносителите. Друг плюс на консолидацията в бизнеса според него е, че така концернът производител има проследяемост до всеки краен клиент – магазин, бензиностанция, павилион или други, и така по-лесно може да организира промоции, а и при необходимост цигарите могат да се изтеглят бързо. Според служител в друга компания вносител тя не е забранила на основния си дистрибутор да работи с борси и други търговци на едро, но част от тях са отпаднали от зареждане, "тъй като имат натрупани задължения към доставчиците и те ги квалифицират като ненадеждни партньори".

Така, от една страна, обясненията (макар и неофициални) на производители и вносители защо концентрират дистрибуцията си в един или два партньора има своята логика. От друга - недоволството на множеството борси и дистрибутори, изхвърлени от този бизнес, също е повече от обяснимо. Фактът обаче е, че целият този сектор вече е силно консолидиран, а олигополът не вещае нищо добро, където и да се формира. Все по-силен в търговията на едро с цигари, по всичко личи, ще става "Табак маркет". Обектите на Lafka се зареждат само и единствено от него, като всички партньори доставят стоката си до централен склад. Тоест, ако законът, забраняващ продажбата на дребно извън специализирани магазини, бъде приет, по-нататъшното обратно броене и при дистрибуцията има всички шансове да приключи светкавично.

Прочетено: 4147