България е третият най-голям вносител на турски плодове, показват данните на Турската асоциация на износителите на пресни плодове и зеленчуци, цитирани от Hurriyet. През миналата година у нас са внесени плодове от Турция на обща стойност 43 млн. долара.

Най-големият вносител е Русия, за където заминават почти 33% от турските плодове. Общата стойност на вноса за тази дестинация е около 235 млн. долара. На второ място е Германия с внос на плодове на обща стойност 127 млн. долара.

Според статистката на асоциацията износът на плодове от Турция се увеличава с 16% през 2013 година. Общо са изнесени плодове на стойност 708,5 млн. долара.

Гроздето е най-търсеният турски плод. През миналата година износът му се увеличава с 15% до общата стойност от 187 млн. долара.

С 3% намалява износът на череши, но те остават на второ място сред най-търсените турски плодове. Черешите са с дял от 22% от общия износ на плодове от Турция. През миналата година от страната са изнесени череши на обща стойност 155 млн. долара.

Прочетено: 2210