През третото тримесечие на 2013 г. са разкрити 47 000 нови работни места. Това заяви вчера шефката на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова по повод упреците на бившия премиер Бойко Борисов в социалната мрежа, че от БСП лъжат за безработицата и мерките, които вземат за борба с нея. „Не е възможно за шест месеца да бъдат разкрити 250 000 работни места. Държим обаче на думата си и ще работим това да бъде осъществено”, контрира го задочно Нинова от ефира на БНТ. Тя припомни, че в партията се подготвят сериозно за социалните мерки, които ще реализират през 2014-а. „В социалната си политика тази година ще поставим специално ударение върху заетост и разкриване на работни места. Най-сериозно внимание ще обърнем на младежите, защото те най-силно се нуждаят от подкрепата на държавата”, категорична бе Нинова.

Тя припомни, че на България са отпуснати 100 млн. евро за тази година, които трябва да се усвоят за младежка заетостДепутатката подчерта, че в последните дни на 2013 г. социалното министерство е разработило две групи мерки, по които младите хора ще могат да се възползват от европейските средства. „От 1 януари тази година специални служители от бюрата по труда се занимават целево с младежката заетост по места, правят анализ по региони, издирват безработни хора под 29-годишна възраст. Или иначе казано, държавата вече има активна роля, напътства младите хора и им помага да си намерят работа”, уточни Нинова.

Промените в Кодекса на труда, които БСП смятат да направят, щели да гарантират заплащането на стажуването и чиракуването на завършващите училище младежи.Втората група мерки били свързани конкретно с финансирането на средния и малък бизнес в провинцията. Като пример Нинова посочи подпомагането на хората до 24-годишна възраст да разкрият своя собствена фирмаи да назначат служители. Целта на БСП е и да свърже образованието с икономиката, за да могат висшистите да работят по специалността си, а българският бизнес да не чувства липса на професионално подготвени кадри. Нинова обясни, че всички тези мерки били изпратени в Брюксел и по тях нямало възражения.

Те били съгласувани и приети от Министерския съвет. „Сега от народните представители се очаква в първите дни на тази сесия на парламента да приемем промените в Кодекса на труда, които да гарантират изпълнението на мерките”, категорична бе председателката на социалната комисия. Пакетът от антимонополни законодателни мерки, които също са приоритет за БСП през 2014 г., допълнително щели да поощрят хората да развиват малък и среден бизнес. Тя бе категорична, че ще се сложи край на практиката „големите компании да изяждат малките”.

Прочетено: 1287