Ново предприятие за преработка на риба и морски деликатеси ще бъде изградено в Айтос, съобщиха от общината. Инвестицията е на българско-шведската компания "Алмар сийфуд" и засега плановете са да бъдат вложени 1.5 млн. евро собствени средства, обясни пред "Капитал Daily" председателят на борда Петко Русинов. Официално първата копка на новото предприятие е направена в понеделник, а по план то трябва да бъде завършено през юни-юли тази година и веднага да започне работа.

Във висок клас

Русинов разказа, че в него ще се преработват риба и морски продукти, които ще се внасят през пристанището в Бургас и след това готовият продукт ще е предназначен основно за износ. "В България този сектор е изключително експортно ориентиран", обясни председателят на борда. Той посочи, че няма проблем да предлагат продукцията си и на вътрешния пазар, и в съседни държави като Румъния, но тъй като тя ще е във високия ценови клас, не разчитат много на реализация в региона. Русинов добави, че преработваната риба ще е внос от Северно море, защото българската морска е в малки количества и се консумира веднага прясна, без да остава за преработка. Според него начинът да се повиши консумацията на риба и морски продукти в България е хората да се замислят за здравето си и за високото ниво на сърдечно-съдови заболявания в страната.

Предвижда се в предприятието на "Алмар сийфуд" да бъдат назначени 200 души със започването на работа, като още 50 работни места могат да бъдат отворени след време. Русинов коментира, че е възможно да направят и още инвестиции в Айтос, но всичко зависи от това как ще вървят продажбите им. Засега не се предвижда използване на заеми, но ако предвидените 1.5 млн. евро не стигнат, възможно е компанията да използва и заем, добави той. По думите му за инвестицията много са помогнали местните власти, които са "съдействали изключително добре".

Местно оживление

Строежът на новата фабрика е най-голямата инвестиция в Айтос за последните над 20 години, поясняват от общината в града. Строителните работи се изпълняват от компанията "Попов". Според кмета на Айтос идването на новия инвеститор ще реши част от основния им проблем с безработицата в района.
Изграждането е изцяло от нулата - "Алмар" е закупила 5 дка, върху половината от които ще се построи предприятието. По време на официалното начало на строителството Петко Русинов е посочил, че имат планове за още инвестиции във високотехнологично производство в съседство до предприятието за риба, но тепърва шведските им партньори ще вземат решение за него. Двете основни причини за избора на България са членството в ЕС и по-евтината работна ръка в сравнение с други държави, е обяснил Русинов.

Собствеността в "Алмар сийфуд" е разпределена поравно между четири физически лица – Петко Русинов, Ивайло Русинов, Зорница Русинова-Караманова и шведския гражданин Клаес Торстен Боберг. Самото дружество е учредено в края на миналата година и е със седалище в Бургас. Петко и Ивайло Русинови имат участия в още няколко компании за преработка и търговия с риба - "Атлантик", "Пасифик", "Атлантик фишинг".

Прочетено: 2310