„В края на миналата седмица България изпрати на Европейската комисия последния вариант на Споразумението за партньорство за периода 2014-2020 година. В документа са отразени коментарите на Комисията“. Това съобщи заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова на дискусия по националната кампания „Научени уроци“. Домакин на събитието бе редакцията на в-к „Труд“. Представено бе и проучване сред бенефициентите на всички оперативни програми, което идентифицира т.нар. „критични“ места в изпълнението на проекти, финансирани с европейски средства.  

Вицепремиерът съобщи още, че в момента се подготвя цялостната нормативна рамка /постановленията на Министерски съвет/, която регламентира процеса по изпълнение и управление на програмите, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове за новия програмен период. „Трябва да се съобразим възможно най-много с това, което искат бенефициентите през този програмен период. Има съществено подобрение при сроковете за изпълнение на европроекти, спрямо началото. Трябва да има подобрение в комуникацията с администрацията. След като оправихме сроковете с парите, трябва да оправим и сроковете с комуникацията. Бихме могли да вървим към намаляване на бюрокрацията“, отбеляза Златанова. Тя изтъкна обаче необходимостта от стриктен контрол при управлението на европейските средства. „Ясно е, че когато се предоставят публични финанси, трябва да се спазват строги правила и процедури. Това са публични средства и няма да има компромис към никой, който си позволява да злоупотребява или да прави сериозни грешки при управлението на европейски средства“, категорична бе Зинаида Златанова.

В отговор на журналистически въпрос, вицепремиерът съобщи, че в момента са сертифицирани 63,89% от средствата по европейските фондове за периода 2007-2013. Златанова прогнозира, че през тази година може да стартира изпълнението на поне две оперативни програми от новия програмен период. Това са ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и ОП „Развитие на човешките ресурси“. „По всички програми тази година би трябвало да стартира изпълнението на процедурите. Европейската законодателна рамка се забави и това ще позабави и нашата законодателна рамка. Не ми се иска да поставям в риск националния бюджет само и само да кажем, че сме пуснали процедурите най-рано от всички страни-членки на ЕС. Категорично може да отбележим, че България е сред първата половина от страните с готовност да финализират първи своето Споразумение за партньорство“, каза още вицепремиерът.

В отговор на въпрос на бенефициент Златанова подчерта необходимостта от повече отговорност от страна на различните одитиращи и контролиращи национални органи, в чието задължение влиза мониторинг на процедурите по европейските проекти и с оглед на случаите на разминаване на заключенията от извършените проверки.

 

Прочетено: 1884