Защо Комисията докладва за напредъка на България в областите на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност?

При присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г. все още съществуваха определени слабости в областите на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност, които можеха да попречат на ефективното прилагане на законодателството, политиките и програмите на ЕС и да попречат на българските граждани да се ползват в пълна степен от правата си като граждани на ЕС. Ето защо Комисията пое задължението в рамките на механизма за сътрудничество и проверка на напредъка да помага на България да преодолее тези недостатъци и също така редовно да проверява напредъка, използвайки шест показателя, установени за тази цел. Тези показатели са свързани помежду си и трябва да се разглеждат в съвкупност като част от мащабна реформа на съдебната система и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, за които е необходим дългосрочен политически ангажимент.

Как докладва Комисията за напредъка на България?

Докладите на Комисията относно напредъка по механизма за сътрудничество и проверка (МСП) се публикуват редовно от 2007 г. насам. Докладите се основават на информация, предоставена от българското правителство, както и от службите на Комисията, държавите членки и неправителствени организации. Последният доклад през юли 2012 г. очерта законодателните, институционалните и политическите събития, отнасящи се до съдебната реформа и борбата срещу корупцията, и направи преглед на напредъка за целия период от пет години след присъединяването на България към ЕС през 2007 г. Докладът показа значителен напредък в адаптирането на основната законодателна и институционална уредба, но също така и някои важни оставащи пропуски, както и нуждата от ефективно и последователно изпълнение на реформите. Все още съществуваха значителни предизвикателства, които трябваше да бъдат преодолени. В този контекст бе решено преди изготвянето на следващия доклад за оценка да се остави по-дълъг период (18 месеца), за да се види как се утвърждават реформите, вече предприети от България, и да се даде време, за да се прецени степента на устойчивост. Докладът за 2012 г., неговата методология и заключения бяха също така одобрени в заключенията на Съвета на министрите.

Какво се казва в днешния доклад?

В днешния доклад се заключава, че от последния доклад на Комисията от юли 2012 г. досега България е предприела няколко стъпки в правилната посока. Направени бяха някои подобрения на процедурите за назначаване, главният прокурор предприе някои полезни управленски мерки и Висшият съдебен съвет постигна известен напредък по въпроса за натовареността.

Цялостният напредък обаче все още не е достатъчен и остава несигурен. Повтарящи се скандали, свързани например с назначения, които трябваше да бъдат прекратени по етични съображения, изплъзване от правосъдието на осъдени шефове на организираната престъпност и поредица от разкрития относно политическото влияние върху съдебната система, подкопаха общественото доверие. Продължава да има твърде малко дела за престъпления, свързани с корупцията или организираната престъпност, достигнали до успешен съдебен край.

Тези въпроси са в основата на модернизацията на българското общество: за да успее процесът на реформи, той се нуждае от последователен и съгласуван подход, основаващ се на широк консенсус в българското общество. Фактът, че този период бе белязан от управлението на три различни правителства, не спомогна за изграждането на този консенсус. Въпреки това събитията показаха, че в обществото съществуват широки нагласи за реформа.

Докладът съдържа редица конкретни препоръки в областите на независимостта, отговорността и интегритета на съдебната власт; реформата на съдебната система; ефективността на съдебната система; корупцията; и организираната престъпност.

Какви са следващите стъпки?

Комисията счита, че сега България трябва да ускори реформите и да демонстрира убедителни резултати във всички области. Следващият официален доклад се очаква да бъде изготвен след около една година с цел да се осигури необходимото време, за да се оценят резултатите и техния ефект. Отсега до изготвянето на следващия доклад Комисията ще следи отблизо и редовно напредъка с редовни мисии, както и посредством редовен диалог с българските власти и с други държави членки.

Комисията счита, че процесът на мониторинг посредством МСП, възможностите, предоставени от средствата на ЕС, и конструктивният ангажимент на Комисията и редица държави членки продължават да оказват ценна подкрепа за реформата в България. Комисията приканва България да ускори напредъка по отправените от нея препоръки във връзка с реформата на съдебната система, професионалната етика и борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Къде може да бъде намерен докладът?

Докладът може да бъде намерен на следния уебсайт:
http://ec.europa.eu/cvm/index_bg.htm

Пълен текст на доклада е публикуван тук: ПЪЛЕН ТЕКСТ

Прочетено: 1959