Срещу България в момента има заведени 42 процедури за нарушение на европейски директиви. Това става ясно от отчета на Плана за действие през 2013 г. с мерките, произтичащи от членството на България в ЕС. 11 от мерките са свързани с ненавременното въвеждане в българското законодателство на директиви от ЕС. От правителството отчитат, че ЕК е стартирала 13 нови процедури срещу страната ни само през изминалата година. Четири пък са били закритите процедури през 2013 г.

От анализа става ясно, че най-голямо забавяне при изпълнението на мерките има, когато дадена промяна трябва да се съгласува между няколко ведомства или министерства.

От Министерски съвет припомнят, че през 2013 г. срещу България бяха образувани и две дела в областта на енергетиката от Съда на ЕС по искане на Европейската комисия с ускорена процедура за налагане на финансови санкции. Българската администрация е положила усилия и е спряла санкциите като на 24 юли и на 4 септември ЕК е оттеглила исковете за санкции на страната ни.

В доклада е посочено още, че от включените в Плана за 2013 г. 184 мерки са изпълнени 148. Двадесет и седем от неизпълнените мерки са прехвърлени за 2014 г., а останалите са отпаднали, защото не е било необходимо реализирането им. От неизпълнените мерки 16 са в Народното събрание и се намират на различен етап на приемане. Планът за 2013 г. е изпълнен изцяло само в областите „Свободно движение на хора”, „Европа 2020” и „Граждански права”.

Очаква се на утрешното си заседание правителството да приеме Плана за действие за 2014 г. През февруари тази година пък се очаква да бъде публикувано Табло №28 с директивите в областта на вътрешния пазар (Internal Market Scoreboard). То отчита степента, в която държавите-членки са въвели директивите на ЕС в областта на вътрешния пазар с краен срок до 31 октомври 2013 г.

По този параграф за България невъведени останаха 10 директиви от общо 1229. Към момента пък невъведени остават пет от десетте изисквания, поясняват от правителството. В крайна сметка в момента не са въведени общи 19 изисквания за вътрешния пазар, като мерките по 14 от тях се разглеждат от депутатите.

Прочетено: 1772