Тази година разликата в нивата на доверие към бизнеса и правителството е рекордно висока, установи глобално проучване

Четири основни фактора, определящи доверието в бизнеса, откроява глобалното проучване Edelman Trust Barometer 2014, което ежегодно измерва нивата на доверие към правителството и към бизнеса. Това са индустрията, типът организация, доверието в изпълнителния директор и страната на произход. 

Технологичният (79 процента) и автомобилостроителният (70 процента) сектор са с най-голям процент на доверие. Банките (51 процента) са с най-ниско ниво на доверие. В глобален план, хората се доверяват повече на семейния бизнес (71 процента) и малките и средни фирми (68 процента), отколкото на големите корпорации (45 процента). 

Изпълнителните директори могат да изградят по-голямо доверие в себе си и организациите, които ръководят като комуникират ясно и прозрачно (82 процента), споделяйки истината независимо колко непопулярна е тя (81 процента) и търсейки връзка със служителите си (80 процента), установява още проучването. „Изпълнителните директори все още ръководят, но за да го правят ефективно трябва да информират и да дават повече права на служителите“, коментира Алан ВандерМолен, заместник председател на DJE Holdings.

На глобално равнище, респондентите се доверяват най-много на компании, базирани в Германия 80 процента), следвани от тези в Швеция (79 процента) и Швейцария (79 процента). Компаниите, базирани в Мексико (34 процента), Индия (35 процента) и Китай (36 процента) се ползват с по-малко доверие, което не се е подобрило през последните пет години.

Оперативното представяне на компаниите, в това число финансовите резултати и да бъдеш припознат като „най-доброто“ място за работа, са били два пъти по важни фактори през 2008 (76 процента) от колкото са през 2014 (36 процента), разкрива още проучването. В момента по-голяма тежест имат факторите, касаещи ангажираността и почтеността, като например доброто отношение към служителите (56 процента), изслушването на клиентите (59 процента) и представянето на етични и прозрачни практики (56 процента). 

Тази година разликата в нивата на доверие към бизнеса и правителството е рекордно голяма

Резултатите от проучването Edelman Trust Barometer 2014 показват най-голямата отчитана до момента разлика (14 пункта) между нивата на доверие към правителството и към бизнеса.

Доверието в правителството на глобално равнище пада с 4 пункта до исторически най-ниското си ниво (44 процента).

„Свидетели сме на значима еволюция по отношение на доверието от 2009, когато бизнесът трябваше да си партнира с правителството, за да си върне доверието, до днес, когато бизнесът трябва да поведе дебата за промяна,“ каза Ричард Еделман, президент и главен изпълнителен директор на Edelman.

Според Trust Barometer 2014 от бизнеса се очаква да играе по-голяма роля в обсъждането и създаването на законовите норми. 79 процента са на мнение, че правителството не трябва да работи самостоятелно при определянето на политиката. Болшинството от респондентите (84%) смята, че бизнесът може да следва своите интереси, като същевременно работи и в полза на обществото.

„Отговорност на бизнеса е да предефинира идеите за това кое носи стойност,“ каза Бен Бойд, председател Глобални практики, Edelman. „Днес светът се нуждае от промяна в капиталистическия модел към такъв, който има за цел да облагодетелства както акционерите, така и обществото.“

 

вж. Оригиналната публикация, вкл. графики

Прочетено: 1119