Европейската комисия е отказала още есента да се намесва в спора между България и Турция за броя на транспортните разрешителни, които двете страни си предоставят, защото е преценила, че това е предмет на двустранни отношения. Това съобщи пред депутатите вицепремиерът Даниела Бобева, която беше поканена да съобщи какви мерки взима правителството за решаване на проблема.

В края на януари Турция обезсили издадените на български превозвачи еднократни разрешителни, а България реагира реципрочно. В резултат камионите, главно на малки и средни фирми, престояват вече над десет дни на границата. Искането до Брюксел е било отправено още през май 2013 г. от служебното правителство, когато възникна подобен спор, а отговорът е получен през ноември, се разбра от думите на вицепремиера. Преди дни в парламента премиерът Пламен Орешарски беше питан дали ще търси подкрепата на Брюксел в спора и отговори, че това ще стане само "ако срещнем недоброжелателност", в каквато не вярва. 

Бобева потвърди, че засега не е получен официален отговор от Анкара на българското искане планираната за 21 февруари двустранна среща по темата да бъде изтеглена за по-ранна дата, а транспортът да бъде отпушен с временни мерки. В същото време информира, че текат интензивни дипломатически контакти.

България иска проблемът да се реши принципно, така че да не възникват нови проблеми, каза Бобева. 

София ще поиска по-голям брой разрешителни за превози към трети страни, да отпадне фактурата като транспортен документ, определящ вида на превоза и либерализация на превозите между двете страни. 

Утре се очаква и асоциациите на превозвачите на България и Турция да обсъдят възникналия проблем. До него се стигна след като България е поискала неколкократно увеличение на предоставяните й транспортни разрешителни, но то не е било официално протоколирано. Затова Турция приема, че важи правилото, според което при липса на искане остава бройката, издадена през предходната година. 

Междувременно колоната от тирове на пункта "Капитан Андреево" надхвърли десет километра, а производители предупредиха, че бизнесът им е застрашен и има опасност от закриване на работни места.  

Прочетено: 1695