Всеки трети абитуриент иска да учи висше в чужбина. Това показват данни от проучване сред настоящите дванадесетокласници по проекта „Световно образование“. Половината анкетирани пък залагат на българското и имат нагласата да продължат да учат у нас. 18% от запитаните пък все още се колебаят дали да учат в български или чужд университет.

2160 български младежи вече са подали документи за прием в британски университет, което е с 11% по-малко от миналата година, когато кандидатурите са били 2440. Това съобщи координаторът по проекта „Световно образование“ Светлан Данев. Според него това е закономерен процес, който се наблюдава от три години, когато таксите за висше на Острова скочиха тройно до 9000 лири. Спадът обаче е повлиян и от информацията за спрените помощи и заеми на студентите ни във Великобритания.

Дания и Холандия остават другите топдестинации за българските младежи. Абитуриенти и родители ще могат да се запознаят с всички новости около кандидатстването и приема в университетите в чужбина  този уикенд в хотел „Шератон“. Тогава ще се проведе изложението по проекта „Световно образование“, на което за първи път са поканени и български университети, съобщи ръководителят на проекта Ирина Христова. По време на изложението ще работят кандидат-студентски, езиков и консултантски център, които ще предоставят безплатни услуги на кандидатите за висше образование и помощ при подаване на документи.

Прочетено: 1122