Европейският сектор, който се занимава с разработване на приложения се разви за по-малко от 5 години. До 2018 в него могат да са заети 4.8 млн. души, а приносът му към икономиката на континента да възлиза на €63 млрд. евро. Това показва нов доклад, представен в Брюксел. Въпреки добрите прогнози специалистите се опасяват, че "дупка" в уменията, липсата на способност за свързване и фрагментацията могат сериозно да навредят на сектора.

Данните показват, че в момента в "икономиката на приложенията" са заети 1 млн. разработчици и 800 хил. души, отговорни за маркетинга и поддръжката. Тези цифри могат да се увеличат до 2.7 млн. разработчици и 2.1 млн. души в поддръжката до 2018. През 2013 потребители и рекламодатели са похарчили 6.1 млрд. евро за приложения, което е 30% от глобалния пазар. Сумата може да нарасне до 18.7 млрд. евро до 2018. Потребителските разходи в комбинация с рекламодателите и договорните отношения могат да достигнат сумата от 63 млрд. евро в рамките на следващите 5 години.

Най-добре се представят разработчиците на игри. 28 водещи европейски компании създават 40% от топ 100 приложенията в ЕС и САЩ. Три от компаниите в топ 5 са скандинавски (1- King.com, 2-Supercell, 5-Rovio). Разработчиците от Германия, Франция, Испания и Великобритания също се реализират успешно на местните пазари.

През 2013 разработчиците са спечелили 11.5 млрд. евро, като са създали приложения за стоки, банкиране, медии, търговия и др. Очакванията са спечелените пари до 2018 да са вече в размер на 64 млрд. евро. Бумът в тази индустрия създава много работни места, показват още данните от изследването.

Около 38% от свободно практикуващите и тези, които работят от вкъщи разработчици твърдят, че европейските компании трудно могат да се конкурират в заплащането с американските си колеги; съответно 31% и 33% твърдят, че образованието в сферата изостава сериозно; около 20% твърдят, че разработчиците, които започват свой бизнес страдат от липса на бизнес умения, а 25% от всички анкетирани твърдят, че няма достатъчно специалисти в бранша. Само 9% от работещите в сектора са жени.

Сред проблемните сектори за развитието на този пазар в Европа е и мрежата. Разработчиците настояват 4G мрежата да се разработи и пусне в употреба по-бързо. 35% не разбират липсата на възможност програмите да бъдат използвани с различни платформи (Android, iOS, Facebook). 

Мнозинството специалисти се оплакват от тоталната им зависимост от платформите, разработени от американски гиганти.

Вж. Оригиналната публикация

Прочетено: 1156