Плащанията за данъци и осигурителни вноски, които предстоят до края на февруари, ще се извършват по действащата в момента единна сметка. Това уточняват от приходната агенция във връзка с предстоящите промени в областта. 

Очаква се през следващата седмица Народното събрание да приеме окончателно промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, според които на физическите и юридическите лица ще бъде дадена възможност да избират вида на публичното задължение, което плащат.

Припомняме, че в началото на февруари Конституционният съд обяви единната сметка за противоречаща на Конституцията. Промените в ДОПК, приети на първо четене, предвиждат да бъдат направени четири подсметки или четири отделни сметки. Правителството ще запази логиката за погасяване на задълженията по давност, обеща финансовият министър Петър Чобанов. 

От Българската стопанска камара (БСК) искат единната сметка да бъде разделена на четири отделни сметки, в които да се внасят здравните осигуровки, задълженията към бюджета, осигурителните вноски и вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване. 

От  НАП ще запознаят гражданите и фирмите с промените, произлизащи от решението на съда и с измененията при плащане за задълженията за данъци и осигурителни вноски. 

Допълнителна информация може да се получи на телефонна на информационния център на НАП 0700 18 700 или на електронна поща infocenter@nra.bg.

Прочетено: 1399