Единната сметка за плащане на данъци и осигуровки ще функционира до петък, 28 февруари, съобщиха от НАП. Това става, след като в сряда парламентът одобри на второ четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Плащанията по единната сметка ще бъдат обработвани най-късно на 28 февруари, петък.

Препоръчително е последните преводи по старата сметка да се извършат не по-късно от 11 ч на тази дата. В края на работния ден на 28 февруари досегашните банкови сметки на НАП ще бъдат закрити. От 4 март плащанията ще се извършват по 4 нови сметки - за данъци, здравни вноски, осигуровки и вноски за втора пенсия. Гражданите и фирмите ще избират кой вид задължение погасяват. Но за всеки вид задължение ще остане правилото да се погасява първо най-старото. Например, ако се дължат здравни вноски за няколко месеца, а се плати сума само за един, ще бъде погасено най-старото задължение. Информация за новите банкови сметки по териториалните структури на НАП ще бъде достъпна след 1 март в рубриката "Плащане" на www.nap.bg, в банковите офиси и на гишета за обслужване на клиенти на НАП.

Приходната агенция ще изпрати 300 000 електронни писма до всички данъкоплатци, чиито електронни адреси са достъпни в регистрите на агенцията до края на седмицата. За внесените в хазната суми, с които към влизане на промените в сила не е погасено публично задължение, гражданите и фирмите ще имат 3-месечен срок, в който може да заявят кой вид задължение плащат.

Прочетено: 1321