След като търговията на дребно в страната нарасна през всички месеци от втората половина на изминалата година, то тенденцията се пренася и в първия месец на новата 2014 г. През януари повишението е с 0,5% на месечна и с 5,5% на годишна база.

Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), касаещи продажбите на дребно във всички сектори на икономиката, но без тези на автомобили и мотоциклети. Измерителят, следен от националната статистика, дава представа за динамиката в търсенето и предлагането на стоки и търговски услуги, като отчита и влиянието на протичащите икономически процеси в страната.

В първия месец на годината спрямо същия на 2013 г. растат продажбите на компютри и мобилни телефони - с 13,8%, на битова техника и мебели – с 12,1%, и на лекарства – с 9,8%.

Тенденцията покупките на домакинствата да бъдат предимно стоки за дълготрайна употреба отново се затвърждава. Силното им търсене може да се обясни с по-благоприятните нагласи на потребителите относно състоянието на икономиката. В първия месец на 2014 г. домакинствата са малко по-оптимистични относно промените във финансовото им състояние и по-малко негативни спрямо общата икономическа ситуация в България. Спадащият песимизъм очевидно се отразява положително на нагласите за покупки.

Значителен ръст се наблюдава и в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 16%. Това може да се дължи на няколко причини. Първо, в последните години нараства делът на покупките, направени през интернет. Второ, увеличеното търсене на пощенски услуги през януари може да се обясни със старта на данъчната кампания. Един от начините за плащане на налозите, освен по интернет, е именно по пощата.

За февруари обаче търговците на дребно се оказват по-песимистични. Въпреки това прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-благоприятни. Тъй като през февруари общата бизнес активност остана статична, очакванията са, че положителната тенденция при продажбите на дребно няма да се наруши.

Прочетено: 1211