Въпреки че изпрати 2013 г. със спад, през януари обемът на индустриалното производство расте с 1,4% на месечна и с 2,3% на годишна база, отчита Националният статистически институт.

Сред секторите, чието производство се разширява спрямо януари 2013 г., са автомобилният (към който се причислява и производството на ремаркета и полуремаркета) – с цели 48,5%, печатните услуги – със 17,5%, машиностроенето – с 16,3%, фармацията – с 15,1%.

Новините са добри, тъй като увеличеното индустриално производство през януари би следвало да се отрази и на икономическия растеж за първото тримесечие на новата година. Брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 0,9% през 2013 г. Очакванията са, че през тази година, редом с износа, именно потреблението и индустриалното производство ще бъдат едни от основните двигатели за икономическия растеж на страната.

Експертите на Световната банка пък откроиха, че именно преработката на храни, машиностроенето, електрониката, фармацевтичната индустрия и информационните и комуникационни технологии са сред родните сектори с огромен потенциал за развитие.

Спрямо януари 2013 г. НСИ отчита спад при производството на превозни средства (без автомобили) - с 31,9%, и в металургичния сектор - със 17,6%. Производството на тютюн пък се свива с 11,3% на годишна база, а това на напитки - с 11,2%.

Оптимизмът на мениджърите в производствения сектор се запазва и през февруари. Това се дължи на положителните им очаквания относно бизнес състоянието на предприятията, въпреки че несигурната икономическа среда и недостатъчното вътрешно търсене остават основните пречки за развитието на отрасъла, но като цяло позитивните нагласи за състоянието на родното производство преобладават.

Прочетено: 1209