Сред инвеститорите във Flipps са водещ европейски фонд и легендарен предприемач от Силициевата долина

Българското приложение Flipps, което доскоро се казваше iMediasharе, успя да привлече свежо финансиране от 2.42 млн. долара. Това е най-голямата обявена инвестиция в българска стартираща компания сред проектите на двата инвестиционни фонда -  Eleven и Launchub, създадени по инициатива JEREMIE през 2012 г. досега.

Показателно е и кой е повярвал в продукта - финансирането е осигурено от един от водещите рискови инвестиционни фондове в Европа - Earlybird, и един от легендарните предприемачи в Силициевата долина Тим Дрейпър. Това става ясно от съобщение до фондовата борса на българското дружество за разработка на технологични решения "Бианор холдинг", чиято рожба е Flipps. Най-краткото описание на продукта е мобилно приложение, което превръща телефона в дистанционно управление.
 

Бърз финансов скок


Вложението представлява втората едра инвестиция, след като през 2012 г. екипът на Flipps получи т.нар. seed финансиране от 200 хил. евро от българския фонд за стартиращи компании Launchub и група бизнес ангели срещу миноритарен дял от компанията. Тогава това финансиране оцени целия бизнес на Flipps на малко под 3 млн. долара.

Сега новата инвестиция от 2.4 млн. долара представлява т.нар. серия А финансиране, като освен Earlybird и Тим Дрейпър принос за него имат още турският предприемач и инвеститор в иновативни компании Хасан Асланоба, българският фонд Launchub, българската инвестиционна компания "Терес Ейнджълс" и частни инвеститори - бизнес ангели. Те ще покрият и натрупаните текущи задължение на дружеството от 720 хил. долара. Така оценката на Flipps скача близо четири пъти до около 9 млн. долара. И вече представлява три пъти над пазарната капитализаиция на компания майка "Бианор холдинг", чиито акции се търгуват на Българската фондова борса.

Вложението във Flipps се осъществява чрез увеличение на капитала на дъщерното дружество на "Бианор", което разработва проекта. След това увеличение на капитала делът на "Бианор" в проекта се променя от 68% на 39%, но стойността на този дял расте от 1.9 млн. долара на приблизително 3.6 млн. долара, става ясно от бележките към консолидирания финансов отчет на "Бианор" за последното тримесечие на 2013 г.

Технически инвестицията отива в американското Flipps Media Inc, което е 100% собственик на българското дружество "Флипс медиа" ЕАД, което разработва продукта.


Телефон-дистанционно
 

Всъщност Flipps представлява мобилно приложение, което превръща телефона в своеобразно дистанционно управление на умните телевизори от ново поколение. То позволява на iPhone и на Android потребителите да управляват телевизорите си и да възпроизвеждат на тях видеосъдържание от интернет, без за това да им трябват допълнителни кабели или "кутии с техника", т.е. хардуер. Така потребителите могат да генерират свое собствено съдържание на по-големия екран у дома.

Работата по него започва преди години, но излиза на пазара през 2011 г. Приложението бързо набира скорост. През пролетта на миналата година отчете 1 млн. активни месечни потребители, a общо над 7 млн. пъти е било свалено. То обслужва близо 250 млн. телевизионни устройства. Приложението е безплатно, а приходите идват от таргетирана реклама.

Това бе един от първите проекти, които финансира българският инвестиционен фонд Launchub, създаден по инициатива JEREMIE с ресурс от 9 млн. евро през лятото на 2012 г. Тогава приложението се разработваше под името iMediaShare. Есента на миналата година eкипът на проекта влезе в преговори за набирането на ново финансиране, като обяви, че води разговори с голям инвестиционен фонд и са привлекли за свой инвеститор един от легендарните венчър капиталисти в САЩ - Тим Дрейпър. "Изключително съм щастлив от интереса на Дрейпър, който е сред най-легендарните инвеститори в Силициевата долина", разказва тогава Костадин Йорданов, един от основателите и изпълнителен директор на Flipps. Тогава Йорданов поясни, че следва ребрандинг на проекта, и така малко по-късно той се преименува от iMediaShare на Flipps. Компанията работи и активно по привличането и на повече съдържание за приложението.
 

Топ дует от инвеститори
 

Earlybird е една от водещите европейски инвестиционни компании, чиито фондове финансират и иновативни прохождащи бизнеси. Неотдавна тя набра 110 млн. долара и скоро ще заработи фонд за инвестиции в млади технологични фирми от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Турция. В края на януари пред "Капитал" Дан Лупу, партньор в новия фонд, наречен Earlybird Digital East Fund, коментира, че вече разглеждат потенциални проекти за инвестиции, включително един в България. На практика вложението във Flipps е първата инвестиция за Earlybird в страната.

Другият нов ключов инвеститор във Flipps - Тим Дрейпър, е трето поколение предприемач и инвеститор в иновативни идеи. Дядо му Уилям е определян като един от създателите на venture capital индустрията в САЩ, но и внукът има зад гърба си редица успешни инвестиции в компании като Hotmail и Skype. Списание Wired го определят като рок звездата на венчър индустрията в САЩ, който освен с успешни инвестиции активно се занимава и с развитието на предприемачеството чрез университета си Draper University of Heroes в Сан Матео, Калифорния.

 

Прочетено: 1505